Innehållsbeskrivningar, fortsättning 2

Brännmärkt
Ingelman-Sundberg

Bok 1 av 3, Brännmärkt
När Anne, tyska med svenskt ursprung, stiger upp på kajen i Stockholm, är det inte från ett handelsskepp som hustru till en rik köpman från Lübeck utan från en eka, en ensam och utblottad gravid änka med stort sår på halsen och en förlossning, som nu närmar sig.
Hon beger sig upp i staden för att få hjälp. Efter förlossningen i Helgeandshuset får hon beskedet, att det blev en dödfödd flicka.
När Anne får tillbaka krafterna ger hon sig in i staden. I staden råder stor oro. Horder av östersjörövare ställer till bråk med svenskarna. Inflyttade tyskar vill ta över staden och använder vitaliebröderna för att skapa denna oro.
Anne räddar en kvinna vid en skärmytsling i en gränd och kvinnan tar henne med sig till sin närbelägna krog. Senare berättar hon för kvinnan vad hon har varit med om.

Annes man hade varit en rik köpman på väg till hans kompanjon i ett handelshus i Stockholm. De hade rest med ett skepp som kappsejsade i en våldsam storm i skärgården. Anne var ensam överlevande och räddades av ett par fiskare som förde henne till den enes hem på en närliggande ö.
Anne misstänkte snart att fiskarna sysslade med annat än fiske. Då fiskaren anade att hon misstänkte dem för att hjälpa vitaliebröderna med vapen och utrustning, beslutade han sig för att döda henne. Han försökte våldta henne innan han dödade henne med kniven men hon ryckte den ur hans hand och skadade honom. Själv fick hon ett sår i halsen men lyckades fly med fiskarens eka och ta sig till Stockholm.

Krögarkvinnan ber henne att stanna hos henne tills vidare.
En dag beslutar Anne sig för att söka upp hennes mans kompanjon. Denne tar emot, med visst nedlåtande, när han ser hennes klädsel. Anne låter sig inte nedslås utan talar om för honom, att hon kommit dit för att ta över efter sin man och hennes utstrålning och vilja får honom att backa och han erbjuder henne både husrum och arbetsuppgifter. Anne imponerar på köpmannen med sin skicklighet och efter en tid övergår förhållande dessutom till ett kärleksförhållande, som båda hänger sig åt.

I staden börjar oron stiga och en dag försvinner köpmannen utan att informera henne om orsaken.
På kvällen kallas alla svenska borgare i rådförsamlingen till borgarnas möteslokal.
Det visar sig att köpmannen är sammankallande och ansvarig för vad som sedan inträffar.
Alla i rådförsamlingen bakbinds och forslas till en närliggande ö där de avlivas genom att låsas in i en timmerbyggnad, som sedan bränns upp.
Grupper av vitaliebröder sprider nu skräck och oro i staden men snart får folk veta, att det var köpmannen, som hade ansvaret för avrättningarna med hjälp av vitaliebröderna. Han jagas därför av vanliga svenskar på gatorna och dödas vid ett upplopp.
Anne vill veta vad som hänt, klär sig som man och ger sig av till sin väninna. Där får hon träffa en svensk borgare som flydde från avrättningen och som nu gömmer sig hos väninnan. Han vill lämna staden med sin hustru och lilla dotter, som befinner sig i deras lägenhet.
De ger sig dit men dotterns skrik kommer att röja dem, så Anne och hennes väninna får ta hand om barnet tills vidare.
De upptäcker att den lilla flickan liknar Anne i mycket bl.a. i färg på hår och ögon. Anne förvånas över detta och att flickan är lika gammal som hennes egen dotter skulle ha varit om hon fått leva.Väninnan omtalar också att barnets mamma är syster till den som förlöste Anne i Helgeandshuset, den kvinna som hade sagt, att hennes barn var dödfött och att det blivit begravd vid en mur utanför. Senare hade Anne kommit dit för att sätta blommor på sin flickas grav men där träffat personal som försäkrade, att på den platsen hade aldrig något barn begravts.

Boken slutar med den dramatiska skildringen av besöket på Helgeandshuset när Anne och hennes väninna beslutade sig för att ta reda på sanningen om barnets ursprung..

Bok 2 av 3, Förföljd
Anne fick veta sanningen om flickan Marias ursprung, Maria var hennes dotter och hon beslutar sig för att ta över handelshuset och driver det med framgång.

Vitaliebröderna skapar dock kaos i Stockholm och en dag bryter sig någon in i huset och mördar Annes hushållerska, som för tillfället var iklädd Annes kläder.
Anne beslutar sig då för att flytta till Lübeck för att få en säkrare tillvaro för sig och sitt barn. Hon tänker söka upp den köpman i Lübeck, som hennes man hade samarbetat med.
Anne besöker sin väninna, som nu har fått en vän som är köpman i Stockholm. Han åtar sig, att sköta handelshuset under Annes frånvaro och föreslår, att hon ska söka upp hans vän, som är köpman i Lübeck och som säkert vill hjälpa henne.

I Lübeck finner hon till sist en fristad hos den vänlige köpmannen Naglers familj. Lübeck är dock inte den trygga stad hon föreställt sig.
Efter mycket sökande finner hon den handelsman, som väninnans vän rekommenderat, men som Nagler varnat henne för.
Handelsmannen försöker dock utnyttja henne för sina egna syften. Bl.a. lurar han henne att bege sig till Bergen i Norge med en last av silver, som kamouflerats för att kunna passera tullen utan komplikationer. Ett avslöjande kan dock innebära risk för livet.
I Bergen möts hon av vagn, häst och körsven, som ska föra henne till mottagaren. Hon utsätts för ett våldtäktsförsök av körsvennen på vägen men lyckas oskadliggöra honom och föra lasten med sig tillbaka till Lübeck . Där gömmer hon lasten på ett säkert ställe och låter köpmannen förstå att hon inte tänker släppa ifrån sig lasten förrän hennes krav blir uppfyllda.

En dag möter Anne rådmannen Magnus, som flydde från gruppen av rådmän i Stockholm innan alla avrättades av Vitaliebröderna. Hon hade träffat honom när han gömt sig hos Annes väninna. Magnus lät senare Anne och väninnan ta hand om deras dotter Maria, när han och hustrun flydde ur staden..
När Magnus kom till Lübeck, för att förena sig med motståndarna till Vitaliebröderna, hade han infångats av dessa. Han lyckades fly och tar sig nu, förklädd, fram i staden. Han inbjuds att bo hos Naglers, där han får möta Maria och blir nu övertygad om, att detta är Annes barn.
Anne och Magnus dras till varandra i ett intensivt kärleksförhållande.

Anne blir havande och beslutar sig för att återvända till Stockholm.
Resan blir långdragen med en lång vistelse på Gotland p.g.a. blockaden av Stockholm. Vistelsen på Gotland blir dramatisk men hon kommer så småningom till Stockholm, nu med en liten gosse, Johan.
I Stockholm har väninnan flyttat in i Annes hus tillsammans med Mattis, en vän som Anne tidigare haft ett kärleksförhållande med.
Vänninans vän hade förolyckats . Mattis hade kommit till Stockholm för att varna henne för vännen, men hon hade redan blivit lurad att föra över krogverksamheten på honom.

Magnus har återvänt till Stockholm och leder nu en grupp som förbereder sig för uppgörelsen med Vitaliebröderna.
Magnus och Anne träffas av en slump och deras heta passion blommar upp igen. De blir upptäckta av ordningens väktare. Väktarna accepterar mutor för Magnus men inte för Anne som anklagas för hor, ett brott som bestraffas mycket strängt - vandring med kedjor och tyngder genom staden.
Blockaden hävs efter överenskommelse mellan Vitaliebröderna, danska drottning Margareta, Hansan och svenskarna.
Dagen då blockadskeppen anländer och äntligen ligger förtöjda vid kajen ställs tunnor ut med öl vid varje skepp längs kajen - tror man - men tunnorna är i verkligheten fyllda med krut och alla tunnor är förbundna av en tjärdränkt tross…
Upplösningen blir dramatisk.

Bok 3 av 3, Befriad
Den tyska Hansan tvingar Anne Persdotter att överge sitt handelshus i Stockholm och hon ger sig därför av med barnen till Bergslagen för att där pröva möjligheterna att driva en affärsverksamhet. En omständighet till var, att hon ville träffa Magnus för att han skulle få träffa sonen Johan. Magnus hade flyttat dit med sin hustru Ingrid för att skaffa sig arbete vid gruvorna.
Anne söker upp Magnus men Ingrid ser till, att besöket blir kortvarigt.
Vid ett senare tillfälle, tar sig Ingrid, klädd som en gammal gumma, till Annes hus och sätter eld på detta. Magnus hade fått en föraning och rider dit med sin häst. Framkommen ser han att huset var satt i brand. Han rusar dit för att rädda de instängda barnen. Anne var på hemväg och ser den gamla gumman komma gående från det håll där huset ligger. När Anne får se röken rusar hon dit, barnen är utanför men där inne i bränderna ligger Magnus livlös.

Anne hade tidigare träffat en köpman från Venedig som kommit till Bergslagen för att frakta koppar direkt till köpare i Konstantinopel utan fördyringar vid omlastning i tyska Hansastäder. Han berättar för Anne om sitt avtal med den danska drottningen Margareta, som gick ut på att frakta koppar från hennes gruva där, direkt till köpare i Konstantinopel mot skälig ersättning. Köpmannen - Leonardo - påverkas av Annes kompetens och utstrålning och övertalar henne att bli hans kompanjon och följa med till Konstantinopel.
När kopparlasten är klar lastas den på ett skepp med Leonardo och Anne som passagerare. Anne har lämnat barnen hos sin väninna i Stockholm.
Skeppet kapas av en fruktad sjörövare - Klaus Störtebeker. Han tar Anne tillfånga och för henne till vitaliebrödernas borg på Gotland. Leonardo och besättningen lämnas i skeppet, som de tar till Visby.

Mellan Anne och Störtebeker utvecklas ett förhållande, en blandning av respekt för och dragning till varandra. Anne försöker finna ett sätt att fly från borgen. När förhållande övergår i het passion ges Anne en möjlighet.
Hon lyckas ta sig till Visby där hon träffar Leonardo, som har spanat efter henne och resan kan återupptas.

Annes väninna i Stockholm lever nu tillsammans med Mattis och de har hand om vårdnaden av barnen Maria och Johan.
Magnus änka Ingrid dyker en dag upp förklädd och erbjuder Mattis med barnen att visa var man kan gömma sig om man behöver söka skydd i den oroliga staden. Den vänliga omtanken gick ut på att stänga inne dem i en okänd underjordisk tunnel - för alltid. När alla gått in låser Ingrid porten utifrån men upptäcker att Maria, som inte litar på Ingrid, lyckats ta sig förbi henne och nu springer iväg efter hjälp. Hjälpen kom men den skulle ta tid.

Anne och Leonardo fortsätter sin resa till Konstantinopel. Besöket kommer att innehålla många upplevelser och spännande situationer. Återresan via Venedig blir så småningom spänd mellan dem eftersom Leonardo vet, att han är bunden av ett löfte, som tvingar honom att lämna Anne för en annan kvinna.
Anne fortsätter ensam hem till Stockholm och lever tillsammans med barnen, sin väninna och Mattis. Hennes liv kommer att präglas av längtan, vemod och så småningom bitterhet mot Leonardo.
Långt senare dyker Leonardo upp men just som förhållandet mellan dem till slut ser ut att ordna sig, dyker Ingrids ande upp - och romanserien får ett spännande slut!


Till boktips

Belägring
Jackson James

I början av 1500-talet angrep turkarna Rhodos och öns johanniterriddare flydde till ön Malta där de fick slå sig ner.

Turken Soliman den store, härskare över Medelhavets mäktigaste rike, retade sig över, att deras fartyg stördes av fartyg när de passerade Malta och skickade därför år 1565 en stor flottstyrka med en väldig armé, som skulle driva bort öns kristna befolkning en gång för alla.

Ett fåtal riddare måste försvara ön från några fästningar och striden blev ohyggligt blodig. En engelsk riddare, Christian Hardy, med stora erfarenheter av krigföring, hade nyligen anlänt till ön och lyckades leda riddarna att driva de långt överlägsna anfallarna på flykten genom att utnyttja fästningarna för överraskningar t.ex. genom att spränga passager för fienden och genomföra oväntade motanfall. Striderna böljade fram och tillbaka eftersom turkarna också bjöd på överraskningar.Kusligast var, att det fanns förrädare på fästningen, som bl.a. försökte förgifta riddarnas ledare.

Efter ett halvårs strider med stor manspillan var turkarna tvungna att återvända, besegrade av den lilla styrkan riddare.

Till boktips

Ofärd
Harrison Dick

Handlingen utspelas under 600-talet, före Vikingatidens början. Hövdingasonen Ulvbjörn Vamodsson växer upp på gården Borg i Östra Götaland. Han är en avig pojke från en hårdför miljö, präglad av ättefejder och blodshämnd. Stamning gör att han uppfattas som efterbliven av sin far och behandlas därefter. Hans situation förändras när bönderna i Götaland förenas att möta ett krigståg av stormän från Uppland under den grymme Ivar Digre.  Ledaren för bönderna vill ha med Ulvbjörn och han blir efter detta uppskattad som krigare.

Ulvbjörn får nu i uppdrag att resa över haven för att byta slavar mot silver men blir tillfångatagen och själv såld som slav. Ulvbjörn får tjäna som slav under en tid och så småningom som krigare under olika herremän i Frankerriket. Han utvecklas till den berömda krigaren från norr som får allehanda uppdrag att genomföra. Frankerriket är uppdelat på ett fåtal mäktiga personer, som stöds av lokala herremän. Ulvbjörn får i uppdrag av den mäktigaste, abbedissan Balthild, att utföra olika uppdrag som krigare, lönnmördare och diplomat i hennes maktspel. Balthild har övertygat honom om, att hon är hans vän, en vän som han kan lita på i alla sammanhang men detta kommer att drabba honom hårt. Under tiden i Frankerriket träffar han präster, som får honom att fängslas av deras predikningar och sånger, vilket kommer att påverka hans fortsatta liv.

Ulvbjörn lyckas trots svek och fångenskap återvända till sin fädernegård med flera av sina krigare. Den grymme Ivar har lagt under sig område efter område bl.a. fädernegården, som nu rensas från Ivars förtrogna. Ulvbjörn har under sin tid i Frankerriket förändrats till en krigare som inte väjer för något hot: Han och hans krigare ger sig av till Ivars fäste. En natt söker Ulvbjörn ensam upp Ivar och dödar honom.

Till boktips

Karolinersviten
Karolinersviten Widding Lars

Bok 1 av 4, En tid för hjältar
Berättelsen börjar 1707 och Karl den XII har påbörjat fälttåget mot Ryssland på andra sidan Östersjön. Hären behöver förstärkas och en löjtnant Pilfelt kommer till Spångbro, en ort söder om Stockholm, för att kräva rusthållarna på ytterligare ryttare till Livgardet. För små lantbruk innebär detta en stor påfrestning. Att skörden har varit dålig gör det inte lättare. Pilfelt träffar folk av denna kategori men också rika storgodsägare och finner att det råder en anda av hjälpsamhet i Spångbro, som underlättar livet för de svaga. Han träffar också människor som senare kommer att påverka hans liv.

Efter en tid ger sig Pilfelt av med sina förstärkningar till hären i Ryssland. Efter mycken möda kommer de fram till den svenska hären, som bara har ett mål - att inta den ryska huvudstaden. Den svenske kungen visar ingen större skicklighet i att leda hären i riktning mot Moskva. Den ryska ledningen utnyttjar detta och tillintetgör slutligen en stor del av hären vid Poltava år 1709. I Sverige har länge hävdats, att Karl den XII och hans soldater vinner seger efter seger över fienden men så småningom kommer sanningen fram - den svenska hären har i stort sett blivit förintad och kung Karl den XII har flytt till Turkiet!

Bok 2 av 4, En tid för vreden
Återtåget av resterna av den svenska hären leds av kungen. Han väljer ut en plats för att samla hären trots protester från militärledningen, som hävdar att platsen är omgiven av berg och därför inte är möjlig att försvara sig på. På natten lämnar kungen lägret med båtar över en närliggande älv för att fly till Turkiet.
Nästa dag kapitulerar militärledningen för övermakten och fångarna förs till Tsarens segerfest i Moskva. Fångarna delas upp efter rang.

Ryttmästare Pilfelt deltar i en färd till platser vid Östersjön för att ge den ryska ledningen information om vad som sker i länderna runt Östersjön. Kommer danskarna ta chansen, att nu angripa Sverige?
Pilfeldt får av en slump möjlighet att resa till Köpenhamn utan krav från rysk sida. Efter kunskapande i Köpenhamn tar han sig upp till Stockholm och informerar militärledningen om danskarnas avsikter att landsätta trupper i Hälsingborg. Pilfeld får också möjlighet att besöka dem han tidigare fått ett personligt förhållande med.

Militärledningen utnämner honom till regementeschef och överstelöjnant och får i uppdrag att besöka vänner i Köpenhamn för att skaffa mera information, vilket visar sig värdefullt. Som följd därav skickas alla tillgängliga trupper till Hälsingborg, så även Pilfelt med sina soldater. Danskarna drivs tillbaka men Pilfelt blir tillfångatagen och får vistas i Köpenhamn under en tid men utväxlas senare och får möjlighet att återvända hem.

Bok 3 av 4, De fyra ryttarnas tid
Pesten kommer till Stockholm.
Den medicinska auktoriteten har ingen kunskap om pest - hur den uppstår, hur den smittar och hur den sprids. Man inser slutligen att råttor för med sig smittade löss från båtar i hamnen till husen i staden. Lössen hoppar över till husens råttor som för med sig dem till de boende. Hela kvarter blir pestdrabbade och så småningom tömda på allt boende. Tjuvar bidrar till spridningen genom att sig in i våningar med pestdöda och föra med sig allt som går att sälja - med lössen på köpet. Så småningom bevakas alla nedsmittade hus och dito områden för att hindra spridningen. 30 % av Stockholms befolkning dör av pesten.

Ryttmästare Pilfelt drabbas av pesten när han återvänder från Danmark. Han blir en av de få som klarar pesten och efter tillfriskande besöker han alla, som han saknat under sin frånvaro. Främst av dem är änkan efter en officer som han har ett kärleksförhållande till.

Pilfelt kallas snart till Bender i Turkiet för att tjäna sin kung. Kungen försöker få turkarna att angripa Tsarens armé, som förföljer kungen med hans begränsade styrka. Den svenska styrkan, nu tillsammans med en turkisk eskortstyrka, lyckas stänga in Tsaren på en plats utan möjlighet att klara sig undan en kapitulation!
Kungen vill ta revansch för sitt snöpliga nederlag i Poltava och få den turkiska eskortstyrkan att angripa Tsaren och tvinga honom att kapitulera. Sedan skulle man erbjuda honom villkorlig frisläppning om han bl.a. återlämnar nyligen erövrade svenska områden. Den turkiska Sultanen avstår emellertid från möjligheten, till den svenske kungens stora förtret - han vill hellre skapa ett gott förhållande mellan Turkiet och Ryssland och låter därför ryssarna vända tillbaka till Ryssland.

Bok 4av 4, Den siste karolinen
Den svenske kungen är fortfarande kvar i Turkiet med förhoppning om att han ska få hjälp med att besegra Tsaren men svenskarna flyttas till ett mera isolerat område och snart kräver turkarna att de återvänder till sitt hemland. De höga kostnaderna för kungen och hans folk täcks med lån och den ekonomiska situationen börjar bli ohållbar. När kungen inte accepterar att återvända hem utsätts kungens läger för angrepp av en turkisk styrka, en strid som fått namnet kalabaliken i Bender. Kungen bestämmer sig, trots detta, att stanna kvar med sin något decimerade styrka tills vidare. Överste Pilfelt tar avsked och återvänder till Sverige och förenas med sin fästmö i ett äktenskap. På flera håll börjar folk att knota över alla krav från myndigheterna att bidra till att täcka landets stora militärutgifter.Pilfelt blir överfallen av en skara soldater, som härjar i hans område. Han lyckas undkomma och får medborgarna i sitt område, att göra motstånd.

Kungen återkommer till Sverige och planerar att angripa Norge trots sitt lands dåliga resuirser. Han.ger order om att all tillgänglig personal rekvireras för att förstärka armén med pengar och soldater och att alla medel får användas. Han skickar ledande militärer att leda tvångsrekrytering av soldater. Pilfelt får ett besök som tvingar honom att återgå till armén för att undgå straff för uppvigling av medborgarna i sitt område. Kungen påbörjar nu sitt fälttåg mot Norge. Hans beslut är impopulärt eftersom Sverige behöver fred och normala förhållanden. Vid den långa belägringen av Haldens fästning träffas kungen av en pistolkula, sannolikt avfyrad från en svensk pistol. Kungens död medför slut på kriget och tillbakadragande av alla trupper. Pilfelt skickas till generalen Armfeldt vid Trondheim med ordern om tillbakadragande. Pilfeldt med en mindre eskort rider sedan över fjällen tillbaka mot Sverige men omkommer tillsammans med många ur Armfeldts armé i den starka kyla och hårda blåst som råder vid tillfället.

Till boktips

Kejsarinnan Orkidé
Min Anche

Bok 1 av 2, Kejsarinnan Orkidé

I Peking ligger Den Förbjudna Staden, som är säte för kejsaren och hans hov omfattande ett antal palatsbyggnader, luxuösa trädgårdar och byggnader för sammankomster av olika slag, bebott av hovstaten och tusentals konkubiner och eunucker.

I mitten av 1800-talet kommer den vackra manchuriska Orkidé med sina syskon och sin mamma till Peking. Hennes far dog utfattig trots sin ställning som styresman i en provins och de får bo hos sina släktingar. Orkidé lyckas bli uttagen till konkubin åt den gamle kejsarens son och blir en av de kvinnor som denne föredrar bland de hundratal som väljs ut bland ett par tusen sökande. Orkidé får ett palats med egna (manliga) eunucker som uppassare. Hon lyckas komma den blivande kejsaren nära och får så småningom ett gossebarn med honom. Gossen, som är hans första son, kommer att ärva ställningen som kejsare.

Orkidé får nära relationer med den kvinna som först valdes ut till kejsarens säng men som förblir barnlös. De båda hustrurna blir ändå goda vänner och stöttar varandra i kommande uppgörelser med hovet. Den gamle kejsaren är så svag, att han inte kan fatta några beslut och den maktsträvande ledaren för hovet tar successivt över alla beslut som kejsaren måste fatta. När kejsaren dör och sonen tar över, fortsätter hovets ledare att fatta de beslut som den nye kejsaren skall godkänna.

Åren går och den nye kejsaren hälsa börjar också att svikta. Orkidé märker nu att hovets ledare arbetar för att ta över makten helt. Hon och hennes väninna hjälps åt att bromsa denna utveckling. När Orkidés make går bort blir sonen, fortfarande barn, kejsare utan större makt. Orkidé försöker att stoppa hovets ledare i dennes försök att nu ta över makten helt. Ledaren försöker att hitta skäl för, att de båda kvinnorna skall dömas till döden för påhittade brott mot gällande regler.

Nu följer en uppgörelse mellan Orkidé och den enväldige ledaren. När kvinnorna inte får någon fällande dom, försöker ledaren avlägsna Orkidé på annat sätt. Detta slutar med att ledaren avrättas till straff för sina gärningar och Orkidé kan äntligen fortsätta med, att styra landet och förbereda sonen för framtida uppgifter.

Slutord:
Orkidé har uppnått sina mål, att bli maka till kejsaren och därmed bli kejsarinna, att få ett gossebarn som ska ärva posten efter honom och att hennes egen familj ska få en tryggad tillvaro. Jag avbröt lyssnandet efter några timmar av den andra boken - Den sista kejsarinnan - bl.a. av följande skäl:
Boken börjar med att beskriva Orkidés dagliga rutiner som kejsarinna, att fatta beslut i alla problem av formell natur och i enstaka fall, känsliga beslut.
Besluten rör ofta personer som förekommit tidigare och i enstaka fall, gamla vänner. Det är inte så lätt att komma ihåg alla personer, som tidigare figurerat i handlingen och möjligheten att "bläddra tillbaka" är utesluten i en talbok.

Till boktips

Mäktig mans kvinna;
Catharina Ingelman-Sundberg

Mäktig mans kvinna

På 1000-talet styrdes Sveariket av den mäktige Olof Skötkonung. En av hans döttrar var den vackra och begåvade dottern Ingegerd.
Ny kung i Norge var Olav Haraldsson. Han hade utmärkt sig i flera fältslag i England där han hjälpt kungen att slå ner ett antal uppror innan han själv blev kung av Norge.

Svearikets kung Olof var däremot inte förtjust i kung Olav, som han ansåg ligga bakom flera angrepp på Västergötland. Svearikets stormän lyckades dock tvinga kung Olof att låta trolova Ingegerd med konung Olav Haraldsson för att minska risken för konflikt mellan länderna.
Olav hade sökt upp Ingegerd i hemlighet före trolovningen och båda hade genast känt en stark dragning till varandra.
Man kom överens om att Olav skulle hämta Ingegerd i en svensk hamn vid en viss tidpunkt - men hon uteblev!
Orsaken var att Olof Skötkonung, som hatade Olof Haraldsson, skickat Ingegerd till Ryssland för att bli maka till furst Jaroslav i dåvarande Gårdarike. Olav väntade i flera månader innan han återvände utan maka till sitt residens.

Furst Jaroslav visade sig vara en snäll äldre man, som ville göra allt för sin nyblivna hustru. Hon uppskattade honom för hans vänlighet men kände inte samma dragning till honom som till Olav och fick finna sig i att uppfylla hans krav på en hustru.

Ingegerd visade så småningom sin handlingskraft genom att hjälpa furst Jaroslav vid två tillfällen då hans rike hotades av krig om inte Jaroslav uppfyllde de krav, som hans bröder framförde.
Ingegerd fick honom, att vid båda tillfällena förhandla om en lösning på tvisten istället för, att låta många krigare dö i onödiga krig. Förhandlingarna genomfördes till alla parters godkännande och detta gjorde henne berömd och omtyckt i sitt nya hemland.

Olav hade blivit avsatt som konung av Norge och kom nu på besök till furst Jaroslav och - för att träffa Ingegerd. Han hade med sig sin son från sitt äktenskap med Ingegerds syster. Ingegerd hade två jämngamla barn och de blev lekkamrater med Olavs son.

Olav var yngre än Jaroslav och Olav och Ingegerd fick äntligen uppleva den lust de båda känt för varandra vid Olavs besök inför deras bröllop. De träffades snart i smyg utan att Jaroslav fick reda på det.

Efter en tid kom besökare från Norge och berättade att deras kung, Hakon Jarl, hade avlidit. Olav övertalades att bege sig tillbaka till Norge.för att bli landets konung.
Vid sin avfärd lämnade han kvar sin son hos Ingegerd, som hade räddat sonen tidigare från att ramla ner från ett högt träd.

Till boktips

© Gunnar Wallgard