Kajakpaddling - Gunnar A. Wallgard
Se sida om Navigering!

Kajaken

Kajak kallas en täckt kanot med sittbrunn. Den är rankare än de bredare kanadensarkanoterna men dubbelpaddeln ger en van paddlare utomordentlig kontroll av sin farkost.
Med kapell kan du paddla i kraftig vind och sjögång på havet, vilket du inte kan med en konventionell kanadensare. Med kanadensare är det t.o.m. svårt att hålla kursen i blåst på en vanlig insjö.
Det finns kajaker för olika ändamål, extremformerna är havskajaken och forskajaken. Havskajaken har oftast roder, som gör det möjligt att lägga full kraft på paddeln utan att kajaken girar.

Skärgårdspaddling 

Alla havspaddlare vet, att det är svårt att söka en passage mellan ett par öar. På avstånd brukar det se ut som en enda ö. Man kan lätt ta fel och tvingas sedan paddla i sidsjö och sidvind. Detta kan undvikas genom att använda kompass. En kompass, som går att sätta fast framför sittbrunnen. Man navigerar på bäring och inte som på land, genom att vrida kompasshuset - det brukar inte vara så trevligt, att släppa paddeln när hela världen gungar. Lär dig navigera!

Upplevelsen

Kajaken kan ge dig alla typer av upplevelse... Du kan glida fram tyst på en skogstjärn. Du kan uppleva elementens raseri på havet när vågorna sköljer över dig så att det sprutar. Du kan tävlingspaddla i olika former.
Och tänk, att ha kanoten på biltaket när du kommer till en överfull
badstrand på lagom avstånd från några små klippöar - dé du!!!

Tips om paddlingsområden

Jag och min son har paddlat vid Höga Kusten och utefter Indalsälven i norr, i Tjust skärgård vid Östersjön, norr om Västervik, utanför Karlskrona i söder - där ryssubåten gick på grund förresten, vid Kungshamn i väster samt - i Vättern. Men jag har mera respekt för Vättern (oberäknelig) än för t.ex. Östersjön.

Tjust skärgård är favoritmålet med sina två skärgårdar - ytterskärgården med de släta "Bohuslänska" klipporna, se bilden ovan, och den lugna innerskärgården, skaffa Svenska Kryssarklubbens Skärgårdskarta, Ostkusten, Arkösund - Oskarshamn, Esselte Kartor. Stannar du i Västervik kan du också passa på att besöka den svenska nestorn på kanotbygge - Vituddens kanotvarv. Ombo öar norr om Karlsborg, se bilden t.h., är ett Tjust i miniatyr - de är absolut värda ett besök om du bor t.ex.i Jönköping. Även för kanadensare.

Kanotlitteratur

  • Tidens bok om svenska kanotvatten, A Larsson och B Rannermalm (paddelvatten)
  • Paddla i Sverige, L Andersson (paddelvatten)
  • De okända farvattnen, H Tiberg (egentligen en bok om insjöar över hela landet, som man kan segla i - kul)
  • Start Canoeing, A Williams, D Piercey (hur engelsmän ser på havspaddling)

Hur paddlar man egentligen?

Det är inte så sällan man ser turister paddla genom att dra paddelbladen bakåt i vattnet och vila armarna mot sargen. Ett mödosamt - och osäkert - sätt!

Om du har beslutat dig för att börja paddla kajak, ägna då litet tid åt, att lära dig tekniken. Studera åtminstone en kanotbok som L Anderssons, ovan, eller - gå med i en kanotklubb!

Bilden visar vinterträning i bassäng på 80-talet i Huskvarna Kanotklubb.
Observera hur armarna överför ryggens vridning till paddeln. Den ena handen skjuts fram med kraft så långt det går, från ett utgångsläge i höjd med örat: Den andra handen - med paddelbladet i vattnet - dras samtidigt tillbaka mot höften för att sedan föras uppåt, så att det motsatta paddelbladet kan föras ner i vattnet o.s.v.

Vid långfärdspaddling bör man utnyttja ryggens vridning och låta paddeln röra sig i en harmonisk svingrörelse i lugnt tempo. Man kan då minska belastningen på armmusklerna utan att tappa för mycket fart. Paddeln bör naturligtvis hållas högt och inte släpa efter sargen - inte bara för att få ut mest kraft utan för att kunna parera vågor och kastvindar!


Vinterträning i bassäng på 80-talet i Huskvarna Kanotklubb
Vinterträning i bassäng på 80-talet i Huskvarna KanotklubbVårvinterpaddling i Huskvarnaån.
Lek bara inte isbrytare för då kan du lätt snurra - det
stabiliserande deplacementet minskar när fören kör upp på isen!Version: 01.03C
© Gunnar Wallgard

Antal besökare f.o.m. 99-10-06: