Det har funnits tamkatter i minst 5 000 år, men tanken att selektivt avla katter och åstadkomma rasrena djur fick inte fotfäste förrän så sent som mitten av 1800-talet.

    Persern härstammar troligen från Mindre Asien; de introducerades i Europa på 1700-talet, där de kallades Fransk katt eller Angora. När korta, "cobby" långhåriga katter från Iran (f d Persien) blandades in i genpoolen, så blev rasen känd som Perser. De blev populära i England under drottning Victorias regim, hon och andra medlemmar i den kungliga familjen hade blå perser. Perser har funnits på kattutställningar som en erkänd ras i över 100 år; och den fösta kattutställning som finns registrerad hölls som en del av en engelsk marknad år 1598. Det var inte förrän med utställningen i the London Crystal Palace i England år 1871, som det i en vidare krets blev populärt att ställa ut sina katter, där fanns det svarta, blå, och vita perser. Ungefär samtidigt hölls den första amerikanska kattutställningen i New England för Maine Coon-rasen.

    Dagens perser har ändrats sig betydelsefullt sedan dess; tidigare hade persern mycket längre kropp, större öron, mindre ögon och längre näsa än dagens kortnästa, rundögda perser. Detta beror på att den längre, mer slankare Angora-typen gradvis avlats bort efter det att den mer kompakta, stadiga Iranska typen introducerades.

    Persern är en mycket populär katt. I Sverige (SVERAK) och även i USA (CFA) så är det den mest registrerade katten. Persern är aristokratisk men inte på något sätt ömtålig, med lång plyschig päls och kraftiga ben. Den har också brett, massivt huvud med runt ansikte och välvd panna, små rundade öron och bred trubbig nos. Pälsen är lång från huvud till svans, med en väldig halskrage. Persern finns i många olika färger, med blå, svart och vit som de populäraste.

    Den moderna persern är nära besläktad med två andra raser; Colourpointperser (Himalayan i USA) och perser Exotisk korthår. Colourpointen är identisk med den solida persern förutom färgen som är "pointad" (maskad) som en siames. Dvs de kalla delarna (ben och tassar, svans, ansikte och öron) har en mörkare maskfärg. Exotisk korthår är helt enkelt en korthårig perser.

Här nedan kan du få mer info om standarden för dagens Perser.

Klicka på kattens olika delar, HUVUD, KROPP, SVANS eller BEN för mer info.

Kroppen Tassarna Huvudet Svansen

Uppdaterad 980722 av © VBK