JÄRNVÄGEN I BORENSBERG

HEMSIDAN UPPDATERAD 2000-07-08

 

FÖRSÖK TILL BESKRIVNING AV DEN NU NEDLAGDA

JÄRNVÄGSVERKSAMHETEN.

Läs mer i den fina skriften: Från Wadstena till Vadstena,

Skriven av Sverker Johansson och Carl Johan Fahlgren.

KOLLA IN BILDGALLARIET SIDA 1!!

KOLLA IN BILDGALLARIET SIDA 2!! , med äldre bilder

Banan öppnades för trafik 1907 och sträckte sig från Borensberg till Klockrike där den anslöt sig till det övriga bansystemet inom MÖJ, Mellersta Östergötlands Järnvägar.

1 ellok från ASEA ,2 tvåaxliga B-vagnar och 2 tvåaxliga C-vagnar samt 10 godsfinkor trafikerade banan från början. Loket var som nämnts ovan ett ellok ,eller närmarebestämt en elmotorvagn som gick under smeknamnet "Ankan".Från början hade vagnen 2 axlar men en 3-e axel fick monteras för att få vagnen godkänd för trafik. "Ankan" finns att se på Järnvägsmuseet i Linköping.Vagnen hade 22 sittplatser och 13 ståplatser.Förarplatser i var ände. Gång- egenskaperna speglar väl namnet. Ett normalt tågsätt kunde bestå av motorvagnen, en 2-axlig personvagn och en godsvagn. Vagnen gick i trafik fram till år 1956.

Ström till banan fick man från den närbelägna kraftstationen i Näs. Kraftstationen är belägen endast någon kilometer sydost om Borensberg efter Motala Ström. Där finns nu ett Kraftmuseum och ett Hembygdsmuseum, väl värda ett besök.

Bangården bestod av 2 stickspår varav ett till Göta Kanal via en 5 -meters vänskiva.Se skissen nedan.


Godsmagasinet var en träbyggnad 6 gånger 12 meter med träpanel som stod på friliggande stenar ,2 dörrar på spårsidan och en på motstående sida.Beigemålat.Tegeltak.Magasinet monterades ned 1997.För att återuppstå invid Näs kraftstation utanför Borensberg.Nu rödmålat.
Bilder på Stationsområdet 1997 finns på BILDGALLERIET

SE ÄVEN BILDSIDA 2 MED ÄLDRE BILDER

Jag planerar att bygga upp Borensberg som det var på 10 -20 talet, i skala 1:87 och att även bygga "Ankan" i smalspår 1:87.

Godsmagasinet är nästan färdigt,,Fortsättning följer..


TITTA IN TILL BRODER LARS JÄRNVÄGSSIDA-DEN HÄR VÄGEN

MAILA OM DU HAR INFORMATION ELLER BYGGTIPS...BREV

 

st har besökt denna sida

Tillbaka till Huvudsidan

 

2000-07-18g.anstad @swipnet.se