Bevakningskurs 1999

Här kan ni följa Gizmo & mig i vår utbildning !

Som ni läst på resultatsidan så klarade Gizmo intagningstesten till att bli bevakningshund, så den 5 september- 99 kl 08.30 börjar utbildningen ! På denna sidan kommer jag att beskriva vad vi får göra och hur det går i vår utbildning !


14 november - Ja nu var det äntligen dags igen för mig & Gizmo att gå på kursen efter att tyvärr ha missat 2 kurstillfällen. Idag var det dock ganska så svåra förhållande för det blåste så himla mycket , nästan storm så att vinden ändrade sig mycket på patrullstigen. Men jag fick en kanonmarkering på vindfiguranten men ljudet däremot var inget bra , visst markerade han men han ville inte hålla fast markeringen utan började gnälla och nosa nästan som om han tyckte att det var lite otäckt i skogen. Så det för vi öva mycket på nu men det är ju bara en gång kvar sen så ska provet göras, oj vad fort detta har gått men man ser ju helt klart att hundarna har blivit betydligt duktigare och vet nu mera vad de ska göra.

Därefter var det fika - men det var så himla kallt att det blev en snabb kopp kaffe och macka för det gick inte att sitta still !!

Sen hann jag tyvärr inte göra mer för jobbet väntade !!

Men Gizmo skötte sig bra ++++ även matte likaså !

På återhörande !!


24 oktober - Vi skulle även denna gången vara ute i Myrebroa, samling som vanligt 08.30. Idag var en grå & regning dag om jag ska var ärlig så hade jag nog hellre legat kvar i sängen - även Gizmo hade nog gärna dragit täcket över huvudet, men tappra som vi är så var vi på plats 08.00. Vi började idag med patrullstig, det var endast ljud men det vet man ju aldrig ! Gizmo gjorde ett ganska så bra jobb idag , han markerade ljudet och var tyst - de senaste gångerna har Gizmo gnällt och pipit, antagligen så har han fått väldigt stora förväntningar på att något ska hända ! Men jag är nöjd och vi hade dessutom klarat oss idag om det hade varit prov !! Då sträcker man lite på sig !

Därefter så var det fika och det smakade gott med smörgås och kaffe !

Sen var det stillastående bevakning - den 1 minuten var Gizmo lugn & koncentrerad men sen så upptäckte han att tiken jämte luktade mums (hon löpte) och då tappade han helt koncentration men jag fick han till att sitta still och varje gång figuranten rörde sig så markerade han- fast jag vill ju att han ska vara tyst, idag hade han ju avslöjat oss ! Men vi tränar på och nästa gång får vi sitta jämte en gosse som förhoppningsvis inte luktar mums ! Annars så är jag nöjd med dagen ! ++ kan väl Gizmo vara förtjänt av idag jag till och med +++. Hur det blir med + sidan för min del idag ++ ja varför inte +++ till mig också. Nu ska vi träna & träna för att bli tysta & lugna ! För egen del så åkte jag i sängen när vi kom hem - det är så när man inte kan hålla sig inne trots feber, det får jag nu straff för men jag har ju världens goaste hund jämte mig !

På återhörande om en vecka ! Ha det bra till dess !


 

17 oktober - Klockan 08.30 samling vid Myrebroa ett ställe mellan Växjö & Hovmantorp med stora utrymme för att träna bevakning samt lydnad som stod på programmet idag. Vi började med stillastående bevakning - Idag var Gizmo tyst & väldigt duktig, han lyssnade & markerade varifrån det kom ljud. BRA !!

Sen var det dags för grupplydnad - oj vad bra det gick, jag hade fin kontakt med Gizmo och han brydde sig inte ett dugg om det andra hundarna utan följde mej fint vid sidan, inkallning - kanonbra & så gjorde vi plats under marsch och det var också en 10 poängare. Därefter så var vi alla mattar & hussar himla kaffesugna och trots kyla så var det en underbart härlig höstdag med solens värmande strålar.

Sen blev det patrullstig - Gizmo gick väl sådär bra - jag han markerade ljudfiguranten (vi körde bara ljud idag) men sen blev han lite "het på gröten" och ville in och leta upp figuranten MEN det får han inte så han står och gnäller hela tiden medan ljudkällan rör sig i olika håll men hela tiden så följer han ljudet så det var ju inte helt dåligt.

Idag är jag betydligt mer nöjd med Gizmo, så det blir ++++ för lilla gubben idag och jag har väl också förtjänat ialla fall +++ idag.

På återhörande om en vecka //Gizmo med matte Veronica


10 oktober - Så var det dags för veckans höjdpunkt men som idag inte var alls rolig. Idag hade vi i alla fall tur med vädret - en underbart fin höstdag. Men Gizmo var inte så duktig som han brukar och det är detta som jag har väntat på - det stora bakslaget och idag var det dags. Vi började med stillastående bevakning och Gizmo tuggade gräs, gnällde och skulle busa med mig , nafsade mig i armen och brydde sig inte alls om att det var "fiende" i skogen. 2:a gången gick lite bättre men först efter att jag fått plocka ner han rejält så började han att skärpa till sig. Sen var det fika och det gick i alla fall bra- jag slapp regnblandat kaffe ! Sen var det dags för patrullstig med spårupptag - vi fick faktiskt beröm på stigen - Gizmo börjar att fatta vad det handlar om och han har inte så bråttom. Spårupptaget skedde bra men sen blir han slarvig och går upp med nosen och försöker lokalisera sig med vittring men efter ett tag så tar han upp spåret igen och hittar figuranten.

Matte var inte så nöjd med Gizmo idag, inget plus, ja kanske ett litet för spårupptaget men han kan så mycket bättre. Vi hörs om en vecka .


 

 3 0ktober - söndag igen och dags för kurs ! Nu kan jag säga att hösten har kommit till småland & Växjö i alla fall. Men som hundägare har väl alla hört uttrycket " Det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder " !?

Vi började kursen idag med patrullstig - Gizmo markerade både vind & ljud ! Han vet nu vad som förväntas av han och det är härligt att se han så pigg & vaken när jag sätter upp han på stigen och skakar tändsticks asken, kollar vinden, kopplar om och säger före - pass på ! Han vet vad han ska göra. Det var inte så kul att vara hund idag och ligga uppbunden vid ett träd när det öser ner regn - men Gizmo är fantastisk han säger inte ett pip trots att jag går där ifrån, han ligger snällt på sin filt och är tyst som en mus (om dom nu är tysta). När hälften av hundarna gjort patrullstig var det dags för fika - och DÅ öppnade sig himlen rejält, det blev regnblandat kaffe & uppblött smörgås.

Efter det skulle det bli stillastående bevakning - men eftersom att jag jobbar varannan helg så visade det sig att vi skulle inte hinna med det så Gizmo fick lägga sig i bilen och jag fick ut i skogen och sitta vind figurant, vilket jag klarade galant ! + till Matte idag och +++++ till Gizmo !

Nästa söndag hoppas vi på bättre väder ! På återhörande Veronica & Gizmo


25 september - På grund av rapporttävling på söndagen så fick vi ha kursen på lördag denna gången, men det gick lika bra ! Vi började som vanligt vid 08.30 - då ska hundarna vara rastade & uppbundna ! Vi började idag med att välja ut en hund i respektive grupp som skull visa oss var fiende låg ! Gruppen som gick först blev tyvärr skjutna (jag var inte i den gruppen), "min" grupp valde en rottweiler som skulle visa oss var fienderna var och det gjorde han utmärkt - vi överlevde tack vare att han markerade fiende !! Därefter så skulle vi göra spårupptag - Gizmo skötte sig exemplariskt - spår är ju faktiskt Gizmos starka sida - han gjorde även en ljudmarkering och vi fick beröm för att vi skötte oss bra ! Som vår instruktör sa så märks det att Gizmo nu vet vad han ska göra - han sitter tyst & tittar på stigen medan jag tänder tändsticka & kollar vinden ! Han är också mycket lugnare nu och "flackar" inte så mycket ! Till och med jag börjar att lära mig att göra alla respektive tecken till gruppen bakom ! Det är ju inte längre bara hunden som ska klara sig utan nu mer så bedöms hela ekipaget så det gäller att komma ihåg allt !! Det känns i alla fall bra än så länge & Gizmo tycker att det är kanonkul att leta fiende i skogen !

På återhörande om en vecka !!

 


19 september - Upp med ett solsken , trots att regnet stod som spön i backen.

Vi blev som vanligt hämtade av Eva & Luma. 08.00 var vi på plats i skogen, till vår förvåning upptäckte vi när vi kom till platsen att där var militärer ! vad skulle nu detta betyda? Ja, vi rastade & band upp våra hundar - Gizmo har sin uppbindningsplats mellan 2 granar så han hade skydd från regnet !

Jo, det visade sig att militärerna var sk överlevnadsmilitärer som hade övning & vi blev "varnade" att eldgivning skulle ske ! Men det blev ju kanonträning för våra hundar - INGEN hund reagerade på att dom sköt !! Det kändes skönt !

Det blev först stillastående bevakning - och det gick bra -lite trist tycker Gizmo att det är att sitta stilla förlänge - Men det måste han lära sig & jag tror att det kommer. Därefter fika , hur kul är det att äta smörgås som blir blöt av allt regnande ? Men hungrig var jag så den gick ner ! Tur att man har Mamma i kursen, annars skulle jag nog bara få i mig kaffe ! Tack Mamma !

Därefter blev det patrullstig : Hur lätt är det att tända en tändsticka för att kolla vinden i ösregn ? Inte lätt ! Gizmo skötte sig bra på stigen - lite flackig från sida till sida - han hittade vindfiguranten, BRA ! Han hittade ljudfiguranten, BRA !

Att Gizmo gillar detta märks tydligt , han har till och med fått så stora förväntningar på stigen att han får inte längre gå ut till ljudfiguranten !

Väl hemma dyngsur men nöjd med dagens resultat ! Det märks nu att hundarna börjar att fatta vad det är dom ska göra ! Nästa gång vi har kurs är på lördag 25/9.

På återhörande !


12 september - klockan ringde som vanligt nu om söndagarna kl 06.30 - upp och se glad ut och visst är det kul !! 07.30 kom Eva & Luma och hämtade mig & Gizmo. Idag var det lite mer spänning i luften - hur skulle det gå idag, kommer jag ihåg att göra alla tecken för vind, ljudmarkering ?

Vi blev uppdelade i 2 grupper idag - jag & Gizmo fick vara i gruppen som började med patrullstigen - det gick bra, han markerade både vind och ljud till och med en spårmarkering. Jag klarade också att visa gruppen att vad det var för slags markering, lite små missar här och där - men man får ju tänka att det är bara 2:a gången.

Sen blev det stillastående bevakning och det gick också bra men Gizmo var lite orolig när det inte hände något i skogen - så det får vi lägga ner träning på - att han kan sitta still vid min sida och vara tyst ( på provet sitter man 1 timme - då gäller det att hunden är tyst och vaken). Vaken måste jag säga att Gizmo är det är så kul för han slutar nästan att andas när han fått en figurant i nosen !

Ja, det var lite om vad som hände idag ! Vi skriver igen om en vecka !


 

5 september kl 06.30 så steg jag upp - Idag är det dags ! Ryggsäcken var packad och klar -laddad med vatten, korv, pläd & uppbindningskoppel till Gizmo - kaffe & cigaretter till matte !

07.30 kom Eva & Luma för att hämta mig och Gizmo, ALLA kursdeltagare skulle träffas 08.00 i Sandsbro för att gemensamt köra ut i skogen!

Vi är ganska så många i kursen & raserna varierar . Det blev först en genomgång av hur man ska bära sig åt , vilka tecken som ska används mm.

Gizmo & jag fick prova att gå stigen - och visst gick det väl bra för att vara 1:a gången, han markerade och hittade fig. (både ljud & vind).

Vi ser fram emot nästa söndag - nu ska vi ut och träna . Även matte behöver lära sig alla handtecken som hon ska använda.

Vi återkommer med rapport söndag 12/9