Honung smakar faktiskt olika

Olika blommors nektar ger honungen olika karaktär och smak. Honungen slungas kontinuerligt under säsongen och varje upptappning får därför en unik sammansättning av nektar från olika växter.

De största nektargivarna kring bigården är frukt- och bärbuskar, vildhallon, vitklöver och kanadensiskt gullris. Bra är också blåbär, lingon, maskros, lönn, lind, åkertistel och mjölkört.

Den först slungade honungen brukar komma från lingon, fruktträd och bärbuskar. Färgen är bärnstensgul, den har hög fruktsockerhalt och en speciell blommig smak. Lite mindre söt än medel.

Hallonhonungen är ljus, nästan vit. Lätt sötma och en mild härlig arom.

Honung från klöver är också ljus, men mera gräddfärgad. Detta är honungen för den som tycker om kraftig sötma.

Säsongen slutar med gullrishonungen, som i ren form är nästan lika ljus som hallon. Hög halt av druvsocker. Smaken är typisk, lite syrlig och alltid mycket finkorning.

Något enstaka år får vi också ljunghonung. Den är kraftigt rödbrun och har en mycket speciell bitter smak. En delikatess för många.