Hem

Olika förslag på hur du kan hjälpa

Barn som väntar på faddrar, eller annat stöd

Mail till oss

 

Barnens Ambassad. Hjälp oss hjälpa gatubarn i Ukraina.

Hej och välkommen till vår webbsida.

Vi heter Boas & Mirjam Adolphi, och är Församlingen Staden På Bergets Missionärer i Ukraina. Sedan 1992 har vi har verkat i landet , vilket gjort att vi kunnat följa utvecklingen på nära håll.

Det som har hänt är att de rika blir rikare och att de fattiga blir fattigare. Många har inte fått ut sin lön på ett halvår eller tom ett år. Vi ser i dag mer folk som letar i soptunnorna efter något att äta, än vad vi gjorde tidigare. Det är oftast gamla människor som inte har pengar till att köpa matvaror. Deras pension är mycket liten (ca 150 kronor).

En annan grupp som lider mycket är barnen och det är om deras situation som vi vill berätta om.

Antalet gatubarn har ökat kraftigt de senaste åren. Myndigheterna ville tidigare inte erkänna, att det överhuvudtaget fanns ett problem som hette gatubarn.
I dag är det en annan syn på saken. Tillsammans med myndigheterna har vi ett unikt samarbete i ett nyöppnat kriscenter.

i Kiev finns över 20.000 gatubarn
Orsakerna varför de bor på gatan är många

· Föräldrarna är alkoholister, använder droger
· Föräldrarna sitter i fängelse
· Barnen används för att få in pengar, tvätta bilar, tigga, prostitution, mm.
· Förmyndarna utnyttjar barnens svåra situation

Barnen bor i kloaktunnlar, på vindar eller i mörka och fuktiga källarlokaler långt under husen där ingen kan hitta dem . Utrymmet är c:a 15 - 20 kvadratmeter med sandgolv. Där bor man 10-15 barn tillsammans. Toalett finns inte utan det får bli i ett av hörnen.

I denna miljö sitter dom och sniffar lim, som åtminstone för en liten stund gör att de kan glömma bort den grymma verklighet de lever i.

Vi söker upp barnen där de finns, ( tunnlar, källare..) och tar reda på deras situation, varför de bor på gatan, hemförhållanden mm. Vi har mat med till barnen.
Att vinna barnens förtroende och visa kärlek är det första steget.

När de sedan kommer till vårt center, måste de först tvättas, avlusas och få nya kläder. Sedan börjar den långa vandringen tillbaka till ett normalt liv. Myndigheter kontaktas, barninspektör, socialmyndigheter …..

Steg för steg gäller det att föra barnen vidare, ge dem enkel skolundervisning, eftersom de inte kan börja direkt i en vanlig skola, efter att ha levt så många år på gatan. Vänja barnen av med limmet som på sikt bränner ut hjärncellerna.

De flesta Barn som kommit till oss, har hemska upplevelser bakom sig. sexuellt utnyttjade, lurade, slagna ... De är rädda för vuxna. Vägen tillbaka till samhället är lång.

Det är underbart att se hur guds kärlek och närvaro smälter ett fruset hjärta.
Barnen får lära sig att älska Gud som sin far.