Fotografi från Coppolas Draculafilm föreställande prins Vlad Bram Stoke's Dracula

Historien bakom romanfiguren "Dracula" av Bram Stokes (1897)

1897

En Ung banktjänsteman, Jonathan Harker, får i uppdrag att åka till Transsylvanien för att träffa en betydelsefulle kund, greve Dracula. Bankens förre utsända, Renfield, hade nyligen kommit tillbaka från sin resa sinnesrubbad och med en sjuklig törst efter blod. Därför sitter han nu inspärrad på ett mentalsjukhus.

Medan Harker är med om de mest uppjagande saker i Transsylvanien händer det saker även i London. Harkers blivande fästmö Mina Murrayoch hennes väninna Lucy Westenra är med om några konstigheter, och inte minst Lucy börjar förändras och få allt fler skrämmande drag. Dracula har nämligen dykt upp i London i prins Vlads av Sagite gestalt, och han har bitit Lucy. Professor Abraham van Helsing, en expert på ovanliga blodsjukdomar, kopplas in.

Harker åker hem för att gifta sig. Strax därefter har Lucy fullständigt förvandlats till vampyr, och van Helsing, som konsulterat gamla svartkonstböcker, beordrar att hon ska halshuggas och att hennes hjärta ska slitas ur kroppen. Dracula har dock fler planer. Som prins Vlad förför han Mina, men hans kraft är uppenbarligen inte tillräckligt stark för att han ska lyckas fullt ut. Han flyr därför hem mot Transsylvanien. Harker, van Helsing mfl tar upp jakten för att hindra honom att åter bli stark.

Historien började redan år 1462

Draculea, transsylvansk riddare av Drakorden, förkastar Gud efter att ha funnit sin fru Elisabeta död, drunknad genom självmord sedan hon trott att han dött i ett krig.Av Arne Fredriksson, arnebjorn@swipnet.se

åter till Dracula

åter till startsidan