å, du har bestämt dig för att göra en ringbrynja? Då har du verkligen kommit till rätt ställe. På den här sidan hittar du all information du behöver för att göra en snygg och bekväm ringbrynja för live eller dylikt. För att du inte ska bli förvirrad hade jag tänkt beskriva hur sidan är uppbyggd så att du lätt kan navigera i den.
Först och främst är detta den första av två ringbrynje-sidor där den första beskriver grunderna du behöver veta för att göra en helt vanlig ringbrynja och den andra beskriver de lite mer avancerade teknikerna du kan använda för att skapa den perfekta brynjan. De rubriker du ser nedan är de olika avsnitten i del 1 av ringbrynjeskapandet och om du klickar på dem så kommer du dit. Vid varje överskrift finns en liten grön pil, om du klickar på den kommer du till listan med rubriker.
Längst ner på denna sida finns en länk till nästa sida.

Varför ska man göra en ringbrynja?
Köpa eller göra själv?
Materiel
Hur man tillverkar en ringbrynja
Ringbrynjans olika delar
Sammanfattning

Varför ska man göra en ringbrynja?
en främsta anledning att göra en ringbrynja är att man vill ha en till live, levande rollspel. Andra (som jag) gör ringbrynjor för försäljning och sedan finns det de som gör ringbrynjor till filminspelningar.
Sedan finns det de som gör konstverk av samma material som ringbrynjor är gjorda av. Ett av dessa konstverk var utställt i montern på Odenplans station i Stockholm.

Köpa eller göra själv?
m man behöver en ringbrynja, ska man köpa en eller göra en själv? Det beror helt på vad du tycker. Är du en sådan som tycker att hälften av livandet är utrustingen kanske du ska fundera på att göra en själv, annars kan du alltid köpa en. Det kostar från 1500 kronor och uppåt att köpa en ringbrynja beroende på modellen. En ringbrynja som är stor som en vanlig t-shirt kostar mellan 1500 och 2000 medan en långärmad eller bara lång ringbrynja kostar mer. Men det är inte bara storleken som spelar roll. En ringbrynja gjord av specialringar kan kosta mer, likaså en gjord med 6 till 1, eller 8 till 1 tekniken (jag kommer att gå igenom de olika teknikerna senare). Om du ska göra en själv blir det förståss billigare, en vanlig t-shirt-stor ringbrynja kan kosta runt 900 kr att tillverka. Ringarna kostar, beroende på hur stor du är, mellan 800 till 1000. Verktygen kostar 89 kr på Claes Ohlsson men räkna inte med att de håller, mina verktyg från just Claes Ohlsson höll till ungefär en ringbrynja. Om du köper verktygen någon annanstans kan verktygen bli betydligt dyrare. En bra tång kan kosta upp till 500 kronor. Med det inräknat plus alla de timmar en ringbrynja tar att tillverka kan det vara värt att köpa en istället för att göra en själv.

Materiel
om jag sagt tidigare finns det olika sorters ringar och olika sorters verktyg. I detta avsnitt kommer jag först att beskriva vad en fjäderstålsring är, hur den fungerar och sedan vad det finns för sorter.
På bilden nedan ser du en helt vanlig fjäderstålsring. Den är som du ser rund och har en liten öppning (i verkligheten är öppningen inte så stor som på bilden). Med hjälp av specialverktyg, som jag beskriver senare, öppnar du denna ring och fäster den i andra. När du öppnat ringen fjädrar den tillbaka och stänger sig själv när du släpper tången, därav namnet.

Jag kommer här gå igenom kostnad och dylikt för de olika ringarna samt vilka verktyg du ska använda. Jag har själv köpt alla mina ringar hos en fjäderfabrik som ligger i Stockholm och som heter Spiros AB så mina prisuppgifter stämmer bara från just den fabriken men jag kan tänka mig att de ändå stämmer ganska bra överens med hur priset ligger i allmänhet.

Spiros AB, Fjäderfabriken
Ranhammarsv. 11
Box 11037
161 11 BROMMA

Växel 08-25 29 35
Fax 08-80 85 77

Du kan även köpa ringar från
bland annat Conny Nilsson (Conils)
eller Fantasia (Kungsgatan Stockholm).

På Spiros kan man köpa tre olika sorters ringar: vanliga fjäderstålsringar, fjäderstålsringar av mässing och fjäderstålsringar som är lite större.

Bilderna är inte i skala 1:1 utan visar bara storleksförhållandet mellan ringtyperna

De vanliga ringarna kostar 200 kr (300 kr om du beställer dom d.v.s. inte hämtar dom från fabriken) per påse á 5000 ringar, har en innerdiameter på 8 mm och är 1,3 mm tjocka, mässingsringarna, som är lika stora som de vanliga ringarna, kostar 200 kr per påse á 2000 ringar och de lite större ringarna kostar cirka 281 kr per påse á 5000 ringar, har 12 mm i ytterdiameter och är 1,5 mm tjocka. En ringbrynja innehåller runt 15000 vanliga ringar.
Som ni ser är mässingsringarna dubbelt så dyra och de större ringarna 1,4 gånger dyrare. De större ringarna kräver dock färre ringar per ringbrynja och blir därmed ungefär lika dyra per ringbrynja, dessutom kräver de större ringarna mindra arbete eftersom de inte behövs lika många ringar per ringbrynja. Nackdelen med dessa är att de måste specialbeställas och den minsta kvantiteten är 50000 ringar (10 påsar) så om du bara vill göra en ringbrynja är det kört. Mässingsringarna bör endast användas för utsmyckning av ringbrynjor då de är så pass mycket dyrare (jag kommer till utsmyckning i del två).
Verktygen man använder ser ut ungefär som vanliga plattänger men när du trycker ihop handtagen öppnar sig tången. Så här ser ett av mina vektyg ut:

Jag köpte tången i en vanlig järnaffär för hela 500 kronor (!) men å andra sidan har den väldigt bra kvalité. Förutom den tång jag just beskrivit har jag en annan, större tång som ser ut så här:

Varför ska man då ha två tänger? Jo, jag använder de till olika delar av ringbrynjetillverkningen som jag ska visa i nästa avsnitt.

Hur man tillverkar en ringbrynja
ag tänker börja visa hur man gör en helt vanlig ringbrynja d.v.s. en ringbrynja stor som en t-shirt. Om du sedan vill göra en med långa ärmar, utsmyckning eller med lite mer avancerad ringsammansättning står detta i del två.
Du börjar sätta ihop ringar såsom bilden visar. Du behöver inte göra så många första gången, det viktiga är att du får ett grepp om hur det är att tillverka en ringbrynja.

Du ska alltså ta fem ringar och sätta fyra av dem i den femte ringen. Det är till detta moment jag använder den större tången eftersom den har bättre hävstångseffekt och därmed är lättare att jobba med. När du gjort några femmor kan du börja att sammanfoga dem i rader om tio stycken per rad.

Det är viktigt att du lägger femmorna åt rätt håll när du ska sätta ihop dem i rader. De ska ligga så att mittenringen lutar från dig som på nästa bild. Det är då lättare att sammanfoga femmorna till rader.
När du lagt de tio femmorna i en rad som på föregående bild så att de lutar som på nästa bild, kan du börja sammanfoga dem som på nästnästa bild (till detta moment använder jag den första tången d.v.s. den lilla).

När du gjort några rader och känner att du behärskar tekniken att sätta ihop femmor kan du börja sammanfoga raderna. Du lägger raderna bredvid varandra åt samma håll som de låg när du satte ihop dem. Då kommer det sedan vara lätt att sammanfoga raderna som i nästa bild.

Vid 1 ser du hur en ring mellan de två raderna ska sitta. Vid 2 ser du lite tydligare hur en ring ska sitta. Vid 3 ser du i vilken ordning det är lättast att sammanfoga två rader. Du börjar alltså med att "fånga" ringen vid den lilla ettan, sedan den vid tvåan, trean och sist fyran. För vänsterhändta är det nog ordningen 2,1,4,3.

När du sammanfogat tillräkligt mång rader kommer du att få en rektangel eller kvadrat av ringbrynja, grattis! Nu är det bara att fortsätta. Gör fler femmor, fler rader, fler kvadrater. Kvadraterna sätter du ihop till större o.s.v. För att det sedan ska bli en ringbrynja av alltihop och inte bara en stor ringbrynjefilt, ska du se nästa avsnitt:

Ringbrynjans olika delar
n normal ringbrynja består av ungefär 5 olika sorters delar. Man gör två bitar av varje eftersom ringbrynjan är symmetrisk (det blir alltså tio bitar sammanlagt). Uppräknade är de fem sorters bitarna, bröst/rygg, axlar, nacke/hals, ärmar och två bitar som sitter i siderna. Vi ska se på de tre första olika bitarna bitarna axlar, nacke/hals och rygg/bröst.


Observera hur raderna ska sitta.

Nu vet du vilka bitar du ska göra, men hur ska måtten vara? Jag har inga bestämda mått när jag gör en ringbrynja, jag mäter från fall till fall. Bit 1, kragen, ska t.ex. vara lika bred på sitt bredaste ställe som ens axelbredd (se bild), likaså bit två (bröst och rygg). Bit tre däremot ska vara lika bred vid basen, som på bilden nedan och lika hög som kragen är på det högsta stället.

För att göra kragen, bit 1, så gör du en rad med femmor lika lång som du är bred. Sedan sätter du samman den raden med en rad som är två femmor kortare och sedan med en som är ytterligare två femmor kortare. Du har nu en avlång rektangel med avfasade kanter. Dessa kanter bygger du vidare på för att få spetsare du ser på bilderna. Spetsarna ska vara ungefär 6 femmor breda vid basen och sedan bara smalna av. Det är extremt viktigt att du gör alla vinklar 45 grader, annars kommer du inte att kunna sätta ihop bitarna.

När du gjort bitarna kommer den svåra biten, att sätta ihop dem. Det är ungefär som ett pussel med flera lösningar där en är bättre än de andra. Lägg upp alla kragbitarna på bordet så att de bildar en fyrkant med ett åttakantigt hål i mitten. Nu finns det två sätt att sammanfoga bitarna. Det ena sättet är att ta nya ringar och fästa bitarna vid varandra ungefär som du gör med två små bitar ringbrynja fast i 45 graders vinkel, det andra sättet är att använda de ringar som redan finns och öppna dessa igen för att sammanfoga kragen. Jag tycker det är enklare och snyggare att ta nya ringar för fogen.

Ibland måste man vrida och vända på bitarna för att det ska gå att få ihop det i alla fyra skarvarna, men det går alltid till slut. När du väl fått ihop kragen så måste du pröva den och se att den sitter bra. Om den till exempel har för litet halshål, ändra det nu! Ändra tills du är nöjd och fäst sedan de stora bitarna på fram och baksidan. Du bör nu ha något som liknar en ringbrynja.
Kolla hur mycket ringbrynja du behöver under armarna för att allting ska passa och gör sedan lämpliga bitar för det. Mät hela tiden de långa kanterna från bit 2 så att du får en jämn nederkant. Om du inte kollar det kan det hända att ringbrynjan inte blir helt rak i nederkanten. När du har gjort ringbrynja under båda armarna har du ett linne av ringbrynja, bara ärmarna kvar.

Om du gjort ringbrynjan tillräkligt bred borde du ha lite "häng" under armarna. Detta åtgärdas lätt med att man tar bort två kilar under armarna. Du mäter upp hur mycket överflödig ringbrynja det är (se pilen på bilden) och tar sedan bort en flik som bilden visar. Sätt sedan ringar som de svarta strecken på bilden.

Nu är det som sagt bara ärmarna kvar. Dessa gör du genom att göra två rektangulära bitar som du sedan fogar samman med ringbrynjan. Den ena sidan på denna rektangel ska vara lite kortare än armhålets kant och den andra beror på hur lång ärm du vill ha. Gör inte en för lång ärm på en gång, det är bättre att göra för kort och sedan förlänga.
Det är inte särskilt svårt att fästa ärmarna i ringbrynjan. Du börjar uppe på axeln och går nedåt. Uppe på axeln bör raderna från axelbiten och ärmbiten gå åt samma håll, annars har du gjort fel. När du fäst ärmen i hela översidan av axeln kommer det lite knepiga. Här kommer nämligen raderna gå åt olika håll. Det bästa du kan göra nu är att improvisera. Jag tror att vid det här laget så är du så pass duktig att du själv kan göra den sista biten på ett snyggt sätt, annars kan du ju alltid e-maila mig gabriel@swipnet.se. När du satt fast ärmarna kan du, om du vill, ta bort kilar på undersidan av ärmarna på samma sätt som du gjorde förut.

Sammanfattning
1. Köp ringar (ungefär 15000 st) och verktyg.
2. Gör massor med femmor.
3. Sammanfoga dessa i rader och sedan raderna till de bitar du ser här
4. Sammanfoga bitarna till ett linne och var noga med att kragen blir bra och nederkanten rak.
5. Tag bort två kilar under armarna så att ringbrynjan sitter bra.
6. Gör ärmar av två rektanglar.
7. Ta bort kilar ur ärmarna så att de inte säckar för mycket.
8. Färdig!