OBS! Jag har ny adress! Klicka HÄR för att komma till min nya uppdaterade sida!

 

 

 

 

Florida

 

Här kommer jag att berätta lite om vår underbara resa till Florida, och ge tips lite längre ner på vad man ska tänka på om man åker till Florida. Jag har även skrivit om alla parkerna i Orlando, och hur vi upplevde dem. Så ska du åka till Florida, kan det vara bra att ha läst lite här först.

 

Hur allt började

Detta var mitt livs (hittills) underbaraste, bästa resa!! En dröm som jag haft så långt bakåt jag kan minnas, gick i uppfyllelse....

Det var tänkt som en resa till Grekland eller nåt i den stilen eftersom vi inte hade hur mycket pengar som helst. Men när vi började titta i resekatalogerna, så fick jag syn på Florida. "Gud", tänkte jag. "Dit skulle man åkt, hoppas jag får åka dit nån gång i livet". Sedan började jag kolla upp lite priser, och fick syn på att det inte alls var särskilt mycket som skilde mellan Grekland och Florida. (Floridaresorna var billiga eftersom åren innan hade det skett många turistmord, så folk ville inte åka dit) Detta visste vi givetvis inte innan vi åkte dit, annars hade man nog blivit lite "nojjig". Sagt och gjort, jag ringde resebyrån och kollade upp hotell osv. Vi pratade om hyrbil, försäkringar, 1 vecka här, 1 vecka där, och sen...klart!! När jag lade på luren skakade jag och kunde inte riktigt fatta vad jag just gjort. Jag hade verkligen bokat en resa till mitt drömland - USA, och till Florida dessutom! Jag ringde Mats och berättade att det var inte alls blev så dyrt efter alla tillägg inkl. hyrbil och allt som kommer till. Han blev lite chockad över att jag verkligen hade bokat resan, det var ju mest snack från början, en kul grej liksom.....men nu - nu var det verklighet!! Vi skulle iväg till Florida - USA!

Tankar

Jag tänkte ofta på om det verkligen var så fint som man såg på tv i bl.a "Miami Wise", eller på alla bilder i tidningar, och på alla vykort därifrån.. Jag kunde inte tro att det var fint, det var säkert bara en massa kameravinklar som gjorde allt så vackert. Jag fick väl se själv när jag kom dit.

Jag undrade hur människorna skulle vara...Var de så trevliga som jag föreställt dem? Var alla brudar vid stranden så vackra och smala som på "Baywatch"? Lever de bara på skräpmat? Är barerna vid stranden, med drinkar och parasoller i som i "Cocktail"? Åker de rollerblades vid strandkanten så bra som i tv? Är Disneyland så fett som alla säger? Jag menar vi har ju faktiskt Liseberg och Gröna lund härhemma. Ok, det är nog stråt vassare än dom, men ändå...Är allt så stort i USA som alla säger?

Jag kan lugnt säga att alla dessa frågor fick sina svar, och jag kom fram till: JA, ALLT ÄR SÅ STORT I USA SOM ALLA SÄGER!!!! Alla fotografier i tidningar och media är inte riktigt sanna - det är ännu vackrare i verkligheten! Alla är supertrevliga, brudarna var så snygga som i tv (givetvis går det inte att dra alla över en kam), barerna är häftiga och romantiska med parasoller i drinkarna, Disney land är inte så fett som alla säger, det är HÄSTLÄNGDER värre!! Tom. tomaterna och lökarna är dubbelt så stora som hos oss!! Detta är helt otroligt! Jag ljuger inte när jag säger att: Detta är det bästa som hänt mig!! Eller som Mats skulle ha uttryckt det " Säger jag att resan var 10 ggr bättre än förväntat så ljuger jag inte!"

 

Första stegen i Florida

Vi valde att bo 1 vecka i Fort Lauderdale och 1 vecka i Orlando. Alltså 1 veckas sol o bad, och en veckas Disney m.m.

När vi kom ner på flygplatsen var allt så stort! Man lotsades i en sorts typ av tåg som gick på en räls för att komma till incheckningen. Men detta var ganska lätt, man följde strömmen bara. Mats undrade om jag varit där förr eftersom jag gick och kom rätt hela tiden. :0) Märk väl att detta är Världens tredje största flygplats med 48 miljoner passagerare varje år och med 40000 anställda! Stort!

När vi kom ut från flygplatsen, alltså ut i luften, så slog värmen emot oss. Phu! Det kändes som att stå i en bastu med kläderna på. Jag var beredd på värme (vi åkte i augusti, så jag visste att det var enormt varmt) men så här varmt!! Hur skulle man palla det? Men man vande sig, man lärde sig att dricka enormt mycket och klä sig rätt.

Bussen kom och hämtade oss till vårt hotell "Robindale" vilket jag varmt rekommenderar! Paret som äger det är så måna om gästerna och där är bara ett 20-tal lägenheter vilket vi tyckte var skönt. Inte så trångt i poolen, inget störande liv runt om osv. Man kan jämför hotellet som i "Melrose Place". Lägenheterna låg runt som ett "U" och det var två våningar med en pool i mitten. Rummen var väldigt " amerikanska" ; en stor härlig dubbelsäng med rosa överkast och stora rosa lampor bredvid, en skön beige skinnsoffa, Tv med otaliga kanaler, en underbar beige skinnfåtölj där själva nackstödet och fotpallen åkte fram när man drog i spaken. Rätt skoj! och ett vanligt litet kök med glasbord och fyra stolar. Detta skulle bli vårt eget amerikanska "hem" i en hel vecka!!

 

Resan i Fort Lauderdale

Jag blev förkyld med feber första veckan, typiskt mig!! Jag låg närmast luftkonditioneringen i sovrummet och tyckte att "den kunde väl stå på max under natten, det var ju så himla varmt ute!" Men det skulle jag aldrig ha gjort! Jag vaknade med värsta förkylningen och fick ta det lugnt hela veckan. (som tur var, var det ju den veckan med sol o bad, det hade varit värre att missa Disney world!) Men jag kunde vara på stranden en timme om dan och sen kunde jag ligga i skuggan och ta det lugnt. Det var skönt att bada för det svalkade så härligt! (I poolen alltså, för det var så varmt i havet så där svalkade det inte så mycket.) Det sorgliga var att jag inte orkade gå ut och festa och äta på kvällarna, men tack och lov hade jag tv:n! Detta låter helt sjukt! Åka till USA för att titta på tv, men jag hade inte mycket val och det var ändå rätt häftigt att se "Beverly Hills" och "Ricki Lake" före alla andra i Sverige. Men vi klarade detta bra! Synd om Mats bara, som verkligen ville gå ut och roa sig, så sista kvällen följde jag med ut. Jag hann ta en klunk av min "Strawberry Daquiri",och sen var jag helt utmattad, så vi fick gå hem igen. Men vi gick ju ofta och badade på kvällarna och gick strandpromenader, så vi var ju ute och rörde på oss ändå. Vi var bl. a på ett stort varuhus som hette "Sawgrass mills" Här fanns mängder med affärer! Det ligger också i F.L (Det liknar en krokodil om man ser det uppifrån) Här fanns allt du kunde tänka dig såsom olika jeansaffärer, skoaffärer, leksaker, kläder..ja, allt!! På vägen ut till Sawgrass, finns även en fleemarket och där är det billigt att handla. Det är inte lika stort, men här finns det mesta.

En stor dröm har också varit att få bada med delfiner! Och det kunde man få göra i Florida. Under början av veckan ringde Mats och pratade med någon nere på Key West och bokade en tid åt mig. Jag bara hoppades på att bli frisk så jag skulle orka med det! Detta var ju inte klokt! Jag hade fått en tid att bada med delfiner. WOAW!!! Tyvärr blev jag inte så pass frisk så jag skulle klara av att bada med delfiner eftersom jag hade problem med mina luftrör, jag fick inte upp slemmet liksom, så jag fick hoppa över! Det gjorde ont i hjärtat på mig när vi ringde och avbokade, när skulle nu nästa chans komma igen??!

 

Everglades - utflykt till Floridas träskmarker

En av dagarna var en utflykt planerad till Everglade- Floridas träskmarker. Jag var nära att avboka denna också, men tyckte att jag kunde göra ett försök att hänga med i alla fall, och med lite övertalning från Mats så bar det iväg. Och Gud, är jag glad att jag följde med eller??? Detta var helt otroligt!! Många av mina drömmar blev uppfyllda på denna utflykt!

 

Vi började med att åka till ett ställe där en indian skulle visa oss runt bland alla djuren som fanns där. När vi kom in i souvenirbutiken där rundvandringen skulle börja, fick jag se en ullig liten "katt" som bet i alla "David Crocket-mössorna" på golvet. Detta visade sig vara en lepardunge som de hittat och tagit hand om!! Gud, vad denna var söt!! Alla blev helt frälsta i denna lilla varelse som lekte och rullade runt för fullt. Vi brydde oss nästan inte om att Indianen stod där och berättade en massa. Men till slut fick han vår uppmärksamhet och vi följde efter honom ut till djuren.

Nu snackar vi inte katter och hundar, eller ens hästar och kor, utan ormar - skallerormar, alligatorer, ödlor och ännu mera ormar!! Bara 2 meter framför oss slingrade en skallerorm. Läskigt! Även om Indianen hade kontroll över den så var det läskigt att ha den så nära. Visste du att en skallerorm har gift så att den kan döda upp till 15 män! Och blir du biten av en skallerorm, och du hinner till sjukhus i tid (vilket jag inte hoppas) (att du blir biten alltså :0)) och om du 50 år senare skulle bli biten av en annan skallerorm så aktiveras det gamla giftet igen!! Det är inget att leka med det alltså!

Alligatorbrottning

Efter ormarna var det dags för Alligatorbrottning. Detta låter värre än vad det är, det var faktiskt skoj att titta på. Det går ut på att en människa (indianen i det här fallet) tar en alligator i svansen, sätter sig på den och utför lite tricks osv. Detta är imponerande, jag menar ett hugg av dem och armen eller benet är borta! Men allt gick bra (givetvis) och efteråt frågade han om någon ville sitta på en alligator. "Yeah, right" tänkte jag. "De kan ju vara livsfarliga!" Men jag förstod sen att det var inget skämt, fast de tejpade munnen på den och höll den i svansen så då var det ju inget farligt. Det kändes häftigt att sitta där. Den var rätt stark i käften, man skulle hålla den uppåt och den ville dra lite neråt, men det gick bra. Vi fick även hålla alligatorbebisar, givetvis dessa med tejpad mun också, men ni kan tro det var en härlig känsla att få hålla i en sådan liten en.

Jag fick även prova på att hålla en orm och ha den runt halsen. Jag trodde de skulle vara torra, men tvärtom, de är lite fuktiga och hala liksom. Sen när vi skulle gå ut därifrån passerade vi shoppen igen, och jag frågade om jag fick hålla den lilla leopardungen. "Well, han är så vild och biter lätt" svarade dem. "PLEASE!!!!!" bad jag. "Ok, men ta det lugnt" "Sure" svarade jag. Lyckligtvis var han så snäll när jag fick honom i min famn, han bara hängde där och tittade sig omkring. Han var inte vild alls! Detta var ju säkert ren tur, men det kändes lite bra där! *skratt* Efter vi handlat en David Crocket mössa och några indianhalsband och en flöjt begav vi oss vidare till Everglades - träskmarkerna.

Vi satte oss i båtar som svävade över vattnet och åkte in bland snår och träsk. Nu letade vi alligatorer som levde fritt! Dessa var mycket svåra att hitta, men till slut fick vi syn på en liten. Efter nästan en timme gav vi upp och begav oss tillbaka till land och då!! Då fick jag syn på "en sten" och sade detta högt, men det var ingen sten, det var en jättealligator! "Åh, Så nära land brukar de aldrig vara" sade han som körde båten. Det var en riktig bamsing, och jag kan nog säga att man var inte helt tillfredställd med att sitta så nära den i en båt, men det var rätt fräckt! Som ni förstår är jag väldigt glad över att jag övertalades och bestämde mig för att följa med till Everglades. Här uppfylldes ytterligare några drömmar till, genom att jag fick hålla en orm, en alligator och en leopardunge i min famn, detta var verkligen helt underbart!!

 

Resan till Orlando

Efter en vecka var det dags att köra till Orlando, vi tog kustvägen halva vägen upp för att se oss omkring lite, och det var kul! Det var den ena lyxvillan efter den andra. Sådana man ser på tv med stora tv-monitorer vid ingångarna. Det såg ut som stora palats! Och vid den andra sidan var alla kanalerna (Fort Lauderdale kallas ibland för "Usas Venedig" pga. att det finns vattenkanaler genom hela F.L .Och för att komma till sina hus ibland måste de ta båt.) Här låg verkligen flotta villor och båtar. På en båt vi körde förbi stod en helikopter på taket! Man förstår inte alltid att det är på "riktigt", det är så otroligt overkligt liksom.

Så småningom hittade vi vårt hotell. "Days inn" hette det, och det var något av det värsta jag varit med om. Som tur är så sov vi bara där, men ändå. Det var så fuktigt, taket höll på att falla ner, man kunde trycka in väggarna 10 cm på vissa ställen. Usch, det var så snuskigt, och jag brukar ändå inte bry mig om lite smuts i hörnen, men detta var extremt! Men men, därav den billiga kostnaden för resan, så man ska väl eg. inte klaga. Inget kylskåp ingick heller, men jag gick ner och sade till i receptionen så det ordnade dem. Under tiden som vi stod där så hörde vi en röst som frågade om vi hade tänkt gå på "Disney World". "Ja, visst" sade vi. "Good, jag har biljetter ni kan få köpa av mig så går ni före i kön och bara visar biljetten" Jag undrade lite om det där var sant, men killen hörde till hotellet och han kunde ju inte gärna stå och ljuga för gästerna? Vi chansade och köpte biljetter till "Universal studios" av honom till nästa dag.

 

Universal Studios

Man förstår inte riktigt hur stort det är på dessa parkerna, och jag kan omöjligt förklara heller, men om man säger som så. Bara för att parkera bilen finns där olika märken på Disneyfigurer som du måste lägga på minnet för att över huvud taget ha ett hum om var din bil står parkerad. Sedan kommer ett tåg och hämtar dig där du får åka ca en kvart för att komma fram till entre´n. Killen på hotellet hade rätt. Vi gick förbi hela kön och visade vår biljett och susade in, det var skönt! Väl inne sa dem att det bästa var att gå bakifrån för det blev lätt stor köbildning annars, så vi gjorde det och det gick bra fram till lunchtid, sen kvittade om man gick fram-eller baklänges eller upp eller ner! *Skratt*

Här fanns attraktioner som "ET" (vi blev tom fotograferade med ET himself!), "Hajen" (jag var livrädd hela tiden i båtfärden och hoppade till flera gånger, och här tog man det "klassiska" "Hajen-fotot" som du kan se om du klickar här.) "King Kong"( en fräck åktur som gjorde att man trodde nästan på att han fanns, men bara nästan...även här ett foto som skulle föreställa oss fångade i King Kongs hand, och vi skulle se jätterädda ut! Avgör själv om du tycker vi gör det här.), "Terminator" 3D-film (Coolt!! Ni vet hur alla som ser 3D sitter och tar i luften och man tycker de är lite korkade som gör så, de fattar väl att det inte är sant ändå?! Jag var en av dem korkade!!! Jag var bara tvungen!!) "Tillbaka till framtiden" (fräckt men jobbigt efter ett tag. Sådana attraktioner fanns det gott om överallt, fast i olika skepnader bara. Man sitter fastspända i stolar som rör sig i takt med filmerna.) "Earthquake". (denna var skithäftig! Det kändes som om det var en jordbävning! Denna attraktion finns med i "Snuten i Hollywood 3"), "The lost world" (bakom scenen), En djurshow, en västernshow och en stuntshow och en MASSA MASSA mer!! Och givetvis så åt vi på "Hardrock Café", och köpte varsin tröja därifrån. Behöver jag säga att vi var helt slut när vi kom hem 00.00 på natten från att ha varit där sedan 09.00! Men vi hann med det vi ville se i alla fall!

 

Seaworld

Nästa dag var det dags för Seaworld, en park som jag först ville hoppa över för att få en dags vila innan allt började. Tack och lov ville Mats jättegärna dit, så då åkte vi. Detta var utan tvekan en av mina favoritparker i Orlando! Här fick jag ta igen för att jag inte fick simma med delfiner. Jag stod och matade delfinerna på Seaworld vid varje fodringstillfälle.(man fick köpa ett antal sillbitar vid vissa klockslag) Jag klappade dem och stod och studerade dem och bara njöööööööt! Dessa intelligenta underbara djur som simmar och hoppar omkring överallt, dom kan man studera i all evighet. Men Mats ville faktiskt se lite annat också, så vi gick runt och hälsade på rockorna, tittade på en "Baywatch" uppvisning, var på en delfinshow, vi såg en show med bl.a. ett sjölejon och en utter. Detta var faktiskt väldigt fräckt, de hade gjort det som en pjäs där både djur och människor hade roller. Och så duktiga djuren var!!! Fantastiskt att man kan lära dem att göra en massa konster....

Men den absoluta höjdpunkten var "Shamu-The killerwhale"! Och då förstår ni alla nog att det är späckhuggare det rör sig om. (killerwhale betyder just späckhuggare) Dessa otroligt vackra djur.....ja, de är helt underbara att titta på! Dom var enormt duktiga! De "lekte hajen" och slog volter, och det bästa av allt : De stänkte-låååångt! Detta låter kanske inte så skoj, men det var det! Vi satt på rad 19 och den största späckhuggaren på Seaworld (även den största i fångenskap) den skvätte på oss. Kan ni tänka er så blöta dem på rad 1-10 var? Men så stod det också "Splasharea" på bänkarna där framme. Det var som att hälla en hel hink med vatten på de som satt där framme, de var fullkomligt dyngsura! Fast det svalkade skönt :0). Senare på kvällen var det dags för "Shamu rocks Amerika" och detta skedde på kvällen när det var mörkt. Nu dansade, ja, du läste rätt..dansade späckhuggaren hiphop och breakdance i vattnet. Och allt i takt till musik och ljus som blinkade, det var så fint!

 

Seaworld är ett ställe som INGEN får missa under sitt besök i Orlando. Det är värt allt för att ta sig hit om man gillar vattendjur, det ska ni veta! Jag är så glad att Mats ville hit, tänk ifall jag hade fått bestämma som jag brukar göra!! *skratt*

(Vill ni se bilder från Seaworld, gå till bildsidan här.)

 

Epcot nästa

Nästa dag var det dags för Epcot center. Efersom jag gillar data skarpt, så var detta drömmen för mig! Här fanns alla dataspel och utrustning som du bara kan tänka dig, och lite till. Här fanns två stora hallar med Segaspel, Nintendo och en massa Virtual reality prylar. Här fanns det nyaste inom datatekniken. Fast Epcot bestod inte bara av datorer utan här finns även 12 olika länder uppbyggda. Så när du går runt i de olika länderna ex. Frankrikes Paris, Italien, Mexico, Canada, Norge, England m.m. så känns det lite som om man verkligen var där. Där finns typ eifeltornet uppbyggt. Triumfbågen, grand canyon, en riktig engelsk pub och en massa annat. I dessa länder finns olika attraktioner tex. En film om landet, eller en åktur som asscosierar till landet. Här finns även deras mat att äta och deras souvenirer.

Tillbaka till datavärlden....Jag fick prova på att va med i ett tvspel. Man var själv figuren som jaga poäng och blev uppäten av hajar och annat. Detta var skitkul, men svårt!! Det såg så lätt ut när alla barn gjorde det, (jag och Mats var de enda vuxna i kön:0) men det var inte så enkelt som man tror. Vidare så kunde man få "vara med" i Jay Lenos talkshow (en show i USA typ David Letterman) Man fick liksom sitta framför en blå bakgrund och prata med en tvapparat. Sedan gjorde dem om det så att det såg ut som om jag var gästen i showen-skitfräckt! Det såg jätteverkligt ut... När vi stod inne på Epcot så kom det fram en man och frågade om vi ville vara med och visa Virtual reality. Jag var rätt så trött och trodde det var ytterligare en åkattraktion (det kunde bli för många ibland) Men han nämnde något om att Mats kunde filma mig, och linslus som jag är så tackade jag genast ja! Och det var tur det! Jag fick inför publik stå med elektroder på mig och ett slags stavar i handen. Jag skulle nämligen visa hur man åkte skidor på dataskärmen, fast det var jag som var själva skidåkaren i backen. Publiken fick se det på en storbild medan jag fick stå och göra stora runda rörelser med händerna i luften för att liksom staka mig fram.(jag ser dölöjlig ut!) Men skoj var det i alla fall!

En annan häftig sak på Epcot var en 3D film som heter "Honey, i shrunk the audience". Där skulle det då se ut som om vi krympt. Där fanns en hund med på filmen, (den täckte ju hela duken), och när man fick se den nysa på oss, så kom det vattenstänk från taket!! Man var helt förbluffad! Det enda negativa med denna filmen var att vi missade laser och fyrverkerishowen, för det var samtidigt. Vi fick höra efteråt att det skulle vara nåt extra den showen. Så om du åker dit någon gång, så var inte ute i sista stund som vi var, utan planera bättre så ni hinner se lasershowen också!

 

MGM studios

Ännu en "filmpark", fast denna tillhör Disney. Här fanns attraktioner som "Indiana Jones" (en fräck stuntshow där sekvenserna är tagna från de olika "indiana-filmerna") Här kan du se en bild från Indiana Jones stuntshow. På MGM fanns också så man kunde göra sitt eget tal på en tecknad film. Detta var verkligen roligt! Man kunde sedan förvränga rösten så att den lät som Musse Pigg! Vi fick även se hur det gick till att göra en tecknad film, från teckningar till färdig film. Det var intressant. Här fanns även "Muppetshow 3D" (ytterligare en cool 3Dfilm) och en dörolig attraktion som hette "Superstar television". Denna gick ut på att man själv kunde vara stjärna i en tv-serie. De plockade ut 15 stycken från publiken som fick gå upp på scenen och göra en massa olika saker. Sedan klippte man in personerna i serierna så det såg ut precis som om dem verkligen var med i ett avsnitt! (ungefär som på Epcot för mig) Det var jätteskoj att sitta som publik.... som vi skrattade åt alla! :0) Vi var även på "Backlot tour", (en bakom-kulisserna-tur där vi fick se en sprängning och en översvämning bl. a. Det är skoj att se hur allt egentligen fungerar i en film.) Också fanns här "Star Wars". Man fick se R2D2 och 3po och några till, sedan fick man sätta sig i en "bio" där stolarna rörde sig. (Det skulle se ut som om vi färdades i rymden) Här fanns även en annan stor attraktion som hette "Tower of terror". Detta var en "hiss" som man åkte upp i, sedan lossnade allt! Så åkte man upp och ner så. Detta såg döläskigt ut och alla skrek som bara den! Vi stod i kö, men allteftersom vi kom närmre, så mådde jag mer och mer illa av att höra och se den, så vi bestämde oss för att inte åka. (fegisar) men jag tror att vi gjorde rätt, jag hade inte mått bra efteråt!

MGM var, om man ska jämföra alla parkerna, inte min favorit precis. Även om jag hade skoj och det är betydligt större än Liseberg och Gröna Lund, så gillade jag de andra bättre. Men jag ångrar absolut inte att jag gick dit! Det är ju en upplevelse att ha varit där!

Magic Kingdom

Woaw! Detta är STORT! Tyvärr hann vi inte med allt på den dagen som vi var där, det var alldeles för stort för det. Vi hann bara med ca en tredjedel!! Men denna parken var helt underbar!!! När vi var där (1997) så firade dem 25-års jubileum, så vi valde ett bra år att åka dit på! Askungens slott såg inte riktigt ut som man sett på bilder, utan det var dekorerat som en stor tårta!! (titta på bildsidan). Här fanns allt i denna parken! Även om mycket är för barn, så spelar det ingen roll, för på Magic Kingdom är alla lika gamla!! Vi såg "Lejonkungen" som teater, vi var i "Musses och Mimmis" hus (jätteläckra, det kändes som om man var mitt inne i en tecknad film, tom. pumporna i Musses trädgård var formade som Musse!) Vi åkte till "Tom Sawyers" ö där man kunde ströva omkring. Vi åkte en flodtur bland djur (inga levande, men det såg nästan ut som om de var det!) Men det var ändå 3 saker som var de största upplevelserna från denna parken.

Det första är paraden på dagen!! Den är så bra som alla säger om inte bättre! Jag skulle ju sätta mig längst fram tyckte jag "en sådan här grej måste man ju se från första rad" tänkte jag. Och visst...jag var först...ett tag i alla fall. Paraden drog ut lite på tiden och det blev varmnare och varmare. Drickan var slut och det blev för mycket bara..jag var nära att svimma och var tvungen att gå därifrån. SUCK! Jag hade ju ingen chans att få samma plats efter jag svalkat av mig med vatten, men den var inte så dålig ändå...Och när sedan paraden kom så glömde man allt och bara njöööööt! Jag fattar inte hur de kan göra allt så bra!? Jag fattar det bara inte!

Den andra upplevelsen är paraden på kvällen, som är ännu vassare än den på dagen, för här fylls allt med ljus! Inte en ända lampa var itu!! Allt liksom lyste upp så man trodde att allt bara var en dröm. Jo..det låter sjukt, men om du kommer dit en dag så förstår du säkert vad jag menar. Det är så svårt att förklara hur stark den känslan var av att få se något sådant, men som tur är har jag det på videofilm så jag kan drömma tillbaka när jag vill!

Den tredje och sista upplevelsen var "Splash mountain" - en hisnande berg-och-dalbana i vatten! Flumrider på Liseberg är ingenting mot denna!! Woaw! Det minsta stupet på "Splash mountain" var som det största i Flumrider, det säger en hel del! Det största stupet däremot....det är något som jag aldrig varit med om och ALDRIG kommer att glömma!!! Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta! Jag bara skrek rakt ut hela tiden! Först var det skitkul när man dala ner, men sen när det aldrig tog slut, så blev jag lite rädd...jo, faktiskt, man tänkte liksom att "Nu måste det väl snart ta slut, så långt kan det väl inte vara?" Men precis så långt var det!! Och när det äntligen (!?) tog slut, och man tänkte tillbaka, så var det en underbart härlig känsla man haft i magen! Jag glömmer aldrig detta! Efteråt så hade alla blivit fotograferade precis i stupet, och jag ville se hur det blev, men tyckte att det var för dyrt för att köpa kortet. Men när jag såg det så kunde jag inte motstå det! Killen som lämnade det sa " Jag tyckte väl att jag hörde nån som skrek ovanligt högt" Jo...det var jag! Ni kan ju själva ta en titt på kortet här. (Det är jag med den stora munnen......)

 

Att besöka "Disneyland", "Universal" och "Seaworld" är ett måste för alla som ska åka till Orlando. Men tänk på att det tar tid...Vi var ute fem dagar, och det var i det stressigaste laget.. Visst, vi hann med det mesta (förutom på Magic Kingdom), men vi var där också från tidig morgon till sen kväll, och vi tog inte det särskilt lugnt.

Men om man nu bara har några dagar på sig, så tycker jag att man ska välja Magic Kingdom, för det är ju ändå det som är själva "Disney". Och är man intresserad av film, välj Universal Studios, det är större än MGM. Och så måste jag säga att Seaworld är en sevärd plats att åka till...

Men det tar tid i parkerna, det som tar mest tid är köerna. De attraktivaste attraktionerna kan ta upp emot en timme ibland!! Men kösystemet är bra, där finns saker att titta på, ibland är det en tv, eller så står du i en djungel, och köerna går i zick zack, så om inte annat kan man titta på alla övriga människor som står i kö.

 Till sist

Som ni alla förstår, betyder denna resan något alldeles speciellt för mig. Detta var en upplevelse utöver det vanliga. Jag bara längtar tills jag kommer dit igen, så jag kan besöka allt som jag missade, och allt som jag redan har sett!

Jag skulle gärna vilja se den västra sidan av Florida, Sarasota tex. Jag har hört att man från stranden kan se de fria delfinerna simma ute i havet där. Jag skulle även vilja åka ner till Key West för att kolla på Hemingways hus (plus att de säger solnedgången där är nåt helt underbart.) Givetvis vill jag inget hellre än att få bada med delfinerna som jag inte kunde denna gången. Men nån gång.......nån dag så ska jag återvända till "the land of my dreams", och då alla delfiner får ni se upp!!!

Annika :0)

 

 

Undrar ni över något, så bara maila, jag hjälper gärna till med vad jag kan.

Titta gärna på min bildsida från Florida här.

Och vill du ha bra tips inför resan, får du det här nedan. ¯

 

Tips inför resan.

(Jag kan ju endast tala för mig och min sambo, vad vi tyckte, men vill gärna dela med oss av våra erfarenheter)

 

o        Jag börjar som alla andra brukar säga: "Packa inte med för mycket kläder". Man använder ändå bara det som är skönt och svalt. Vi var där i augustimånad och åker man då, så behöver man absolut inte packa ner jeans, långärmade tröjor osv. Det räcker med tunna plagg och bekväma skor!! Speciellt i parkerna behöver man gympadojjor eller nåt annat bekvämt, för där går man länge!

o        Lås in era pengar i ett värdeskåp, man vet aldrig vad som kan hända. Värdeskåp finns som regel på hotellen.

o        Gå och shoppa i matvaruhusen, det är jätteskoj! Där finns flera hyllor av bara olika sorters yoghurt!! Och mycket mat är "turkey". Det är kalkonkött hit och kalkonkött dit. Sedan är det roligt att få allt i en "paperbag", som man ser på filmerna! Men jag fattar fortfarande inte poängen med det. Varför ha jobb med att bära två kassar i armen, när det finns plastpåsar?

o        Åk buss istället för taxi, det går faktiskt lika bra och man ser mycket mer av allt och det är ju billigare också!

o        GLÖM INTE att ge dricks!! Deras dricks är inte inräknad på restauranger osv. (förutom MC Donalds osv.) Man ska ge ungefär 15 % av vad summan blir. Men det är upp till en själv. Har man blivit trevligt bemött, så kan man ge lite extra och vice versa. Ett annat lätt sätt att räkna ut dricks på är att ta summan och dela den med 7 och avrunda.

o        Tänk också på att deras skatt (6%) är inte alltid inräknad i priserna du ser, den får du själv lägga till.

o        1cent = 1 penny, 5 cent = 1 nickel, 10 cent = 1 dime och 25 cent = 1 quarter

o        Ha HÖG solskyddsfaktor på er!!! Bättre det än att fördärva semestern med brännsår osv.

o        Ha inte luftkonditioneringen på fullt ös på natten, då kan ni lätt bli förkylda som jag blev.

o        Ta en massa bilder!, och videofilma.. Det är så kul att ta fram bilderna och att se filmen. Visst, det är jobbigt att filma, och släpa med kameran hela tiden, men det är det värt! Och man kan ladda batterierna till videokameran gratis i alla parkerna.

o        I Orlando behöver man inte ha det bästa hotellet om man nu ska hinna med att gå i alla parkerna. Man kommer ändå bara att sova där. Visst är det skönt med ett fint hotell (vårt kunde varit lite bättre), men som sagt...det är bara på natten man är där, om man ska hinna med så mycket som vi gjorde.

o        Att ringa från USA, slå 011, landsnummer (0046), riktnr utan första siffran,(ex. 040 blir 40), och sedan telefonnumret. Eller collect call (mottagaren betalar)

Att köra bil

o        Det är faktiskt inte så svårt alls att köra bil i Florida och det är billigt!!, men man ska tänka på några grejer... Ha alltid jämna pengar till vägarna som har tullavgift framme. Det undviker en massa köer bakom och det går fortare igenom.

o        Kolla avfartsskyltarna noga vart du ska av, för när skylten väl dykt upp, så går det rätt så fort tills avfarten kommer. Åtminstone upplevde vi det så på de vägar som vi körde. Ibland kan skylten vara skymd av en palm eller nåt så håll lite koll på det också. Annars är systemet bra, tycker jag. Det är numrerat hela tiden med nummer i stigande eller fallande ordning, beroende på vilket håll du är på väg mot.

o        En annan viktig sak är att du får lova att svänga höger vid rödljus om det inte finns någon skylt som säger något annat och OM det är fritt vill säga. Så om någon tutar bakom dig när det är rött, så är han inte dum i huvudet, utan du får faktiskt svänga. Men OBSERVERA, detta gäller endast högersväng!!

o        Det är bra skyltat till de olika parkerna, så det kan man inte missa. Det enda man ska tänka på är att om man kör och kör och börjar undra om det verkligen stod Disney åt detta hållet, så kan det mycket väl vara så, för området är enormt!! Det tar tid att komma ut till parkerna.

o        Ett annat tips är att om du ska köra som vi gjorde från Fort Lauderdale eller Miami osv. Då tyckte vi att det var fint att köra kustvägen en bit upp i alla fall. Det tar längre tid än motorvägarna, men här är mycket finare natur. Man behöver ju inte köra hela vägen till Orlando, men ett litet tag rekommenderar jag.

o        En gallon = 4,5 liter. Koster ca 1 dollar = ca 8 sek.

o        Hastigheten varierar , men det vanligaste är väl 88 eller 105 km på de större vägarna, och i tätbebyggt område 32-64 km.

 

Tips inför parkerna.

o        Var som sagt ute i god tid när ni ska till parkerna, för det tar tid med köer, paraderna och allt tittande. Man hinner mest om man är där direkt när de öppnar, för där är inte så tjockt med folk då.

o        Kolla alla reklamblad som man får i hotellet och på gatan osv. för här kan du tjäna pengar! I de flesta häftena finns rabatter till Seaworld eller Bush Garden (ett stort nöjesfält med zoo). Det är iofs bara på 5$, men det är ju ändå en 40 kr. Är man många så är det faktiskt en hel del man sparar!

o        Där är väldigt varmt, så drick ofta!! Ta med vatten eller köp dricka i parkerna. Man kan köpa en plastbehållare med coca-cola i, det kostar lite extra, men å andra sidan så är det billigare nästa gång du köper läsk, för då fyller du bara på din plastbehållare. Det finns tillgång till gratis vatten i parkerna också, men det är inte så gott, det smakar mycket klor.

o        Man kan även köpa små fläktar med vatten i. Köp en sådan! Den är bra i köerna som ibland blir väldigt varma att stå i.

o        Ta med ett litet lätt regnskydd, typ en engångsförpackning, för det regnar en skvätt nästan var eftermiddag. (Regnskydden i parkerna är väldigt dyra)

o        Ha inte mycket på er! Jag hade bikiniöverdel och shorts. Smörj hellre in er ordentligt med HÖG solskyddsfaktor!! Mats tog av sig sin t-shirt för att gå med bar överkropp, och det tog inte mer än några minuter förrän där kom en anställd och sade till honom att man var tvungen att ha nåt på överdelen på sig.. så alla män: Ta på er ett linne!

o        En billig souvenir från parkerna är att lägga i en penny och två quarters (kan variera) i en särskild automat som sedan förvandlar dessa småpengar till en liten bricka med ingraverat motiv från de olika parkerna. För att handla i affärerna är oftast dyrt.. men visst är det roligt att köpa något som ingen har här hemma, men är kassan snål, så är faktiskt det här med brickan inget dumt alternativ.

o        När ni parkerar i de olika parkerna. KOM IHÅG FIGUREN PÅ JUST DIN PARKERINGSRAD!!! Man tror att man ska hitta, men det är inte alltid så lätt som man tror. Vi trodde vi kom ihåg det, men när vi kom fram så var vi osäkra på om det var Musseskylten eller Mimmiskylten som vi parkerat bredvid. Parkering kostar ca 5$, så tänk på att ha det framme.

o        En annan rolig grej är att köpa Disneydollars med sig hem. Man betalar för hur mycket de är värda. 1997 när vi var där fanns det 1 $, 5$ och 10$. Tack gode gud för att dessa fanns. För vi skulle nämligen ta ut pengar från "bankomaten" på Magic Kingdom, men fick inte ut några alls. (det var den ena gången som detta hände) Så vi stod där utan pengar och visste inte hur vi skulle göra. Men en vakt sade att det gick bra att köpa disneydollars genom kortköp. Så vi gjorde detta och på så sätt fick vi pengar igen! Tänk bara på att Disneydollars går bara att använda i Disneyparkerna, INTE på Seaworld eller Universal Studios eftersom dessa inte ägs av Disney.

o        Och som jag skrev tidigare... Har ni bara ett fåtal dagar på er i Orlando tycker jag att ni ska välja "Magic kingdom" eftersom det är detta man associerar till när man hör Disney. Ska ni ta en filmstudio, välj Universal, och missa helst inte Seaworld!

 

Ja, detta var lite av de tips som vi kan komma på är bra att tänka på.. Undrar ni något? Vad som helst, bara maila till oss.

 

 

Andra bra sidor om FLORIDA

 

En bra Florida-sida med massor av tips är Jörgens Floridasida.

 En annan jättebra sida är Livs hemsida med även här massor av bra tips.