bild Rymd- och rakethistoria länkar

 

Den 3 oktober 1942 genomfördes den första lyckade provflygningen av A-4, eller V-2 som senare blev den militära beteckningen. Denna raket räknas som anfader till alla moderna raketer.

Den är 14 meter lång och har en diameter på 1,6 meter.
V2 står för: "Vergeltungswaffe 2" (Vedergällningsvapen2) och är ett propagandanamn, påhittat av den dåvarande tyske propagandaministern Goebbels. A4 står för: "Aggregat 4" och är det rent "tekniska" namnet på V2.

 
Den "kompletta" hemsidan om A4/V2

Brittisk sida med info

Hemsida om V2 efter WW II (i USA)

(bild på V-1 kommer)
Privat hemsida om tyska raketer (V-1 och V-2) som slog ner i Sverige 1943-44.

 Tyska robotar som störtat i
Sverige 1943-1944
 

Ljudsändning från Sputnik
Från den 4 okt 1957 sändes denna signal från den 58 cm stora och 84 kg tunga sovjetiska satelliten som kunde avlyssnas med en vanlig radio.
Rymdkapplöpningen hade startat på riktigt...
(WAVfil med pipen som skakade världen, 110kb)
 

 
  Marshall Space Flight Center har genom NASA skapat en riktigt rejäl historiesida som tar sitt avstamp i Kina redan 100 f.kr. med kort historik om det mesta fram till våra dagar. På engelska.  

 
Sven Grahn är har deltagit i det svenska rymdprogrammet i olika roller sedan 1962. Tacksamt nog har han dessutom lagt upp en hemsida med en hel del intressant material. Sidan är skriven på engelska och har en blogg på svenska.

 

Någon tillhörande KTH har skrivit en uppsats om Utvecklingen av bemannade rymdfärder och lagt ut den på nätet. På svenska.