Förstasida Bharatanatyam Abhinaya Kurser Foton

 
Laya 2005-Indisk dans- och musikfestival

 
Bild från Laya, indisk dans- och tablafestival 2005
Den 30/9 och 1/10 arrangerade vi en indisk dans- och musikfestival på Reginateatern i Uppsala. Vi hade premiär med föreställningen Yantra som innehåller både klassisk och nyskapande indisk. På lördagen hade vi worlshops i odissidans och tabla. I caféet höll vi ett lunchseminarium om den indiska danstraditionen. I teaterns foaje kunde man beskåda Anette Poojas fantastiska fotoutställning om Theyyam ritualen. Under hela festivalen fanns underbar indisk mat och dyck att köpa i caféet. 
 

Vi tackar alla medverkande, både publik, artister och tekniker, för två härliga dagar!

 

Medverkande var dansarna Anna Bolmström (bharatanatyam), Ulrika Anouka Larsen och Anette Pooja (odissi) och musikerna Kishore Ghosh (pakawaj), Suranjana Ghosh (sång och tabla) Jonas Landahl (tabla). Ljustekniker Lars Liljegren och ljudtekniker Erik Berström.

Föreställningen Yantra börjar med en klassisk del som övergår i nyskapande indisk dans med klassisk indisk teknik som grund inspirerad av yoga, butoh och nutida dans. 

The disc of the body-cosmos is the best of all yantras
Shaakta Darshan 

Yantra är den personliga resan från yttre krav, stress och prestationsångest över att ha kontroll till insikten om harmonin som är oberoende av kaos eller ordning. 

Del 1. Sixteen petals 

Den klassiska indiska dansens beskrivande formspråk motsvarar den inom hinduismen symboliska yantrans ytterkanter där gudabilder beskrivs och agerar. Estetik, struktur och exakthet framhävs. 

Del 2. Bindu 

Vi initieras i shrii yantra som är symbolen för den yttersta kvinnliga principen och föreställningen tar oss allt närmare yantrans mittpunkt, bindu. Vårt behov av kontroll och ordning löses upp. Kaos och oro möter ett behagligt lugn. Aktiv kvinnlig energi och passiv manlig energi i dynamisk interaktion. Genom dansen upplevs till slut universum i den egna kroppen. 

Yantra har den indiska klassiska dansens tekniker och rörelser som kärna vilken influeras starkt av nutida dans men även butoh och yoga. Dansgruppen Abhinayas syfte är att sätta fokus på den klassiska indiska dansens potential i dagens Sverige. Vi vill ge den en självklar plats inom den konstnärliga dansen och inte något man bara ser på ”etniska” festivaler och föreningar som exotisk kuriosa. Dans är dans oavsett ursprung. I föreställningen Yantra arbetar vi med att skala av och bryta konventioner för att närma oss kärnan, livets mening. Vi arbetar med det traditionella och det nyskapande, det beskrivande kontra det abstrakta som får mötas i finstämd samklang.