Arkitekt SAR

arkitekt SAR
LARS  THURMAN  ZOLTAN 

 

1998 – Om Myt och Mytologi -
KOMVUX BORÅS : LITTERATUR PROV . SVENSKA FÖR INVANDRARE

Uppgift: Del A : Förkortat innehål :

VAD ÄR EN MYT?

Enligt Tomas Mann :"Myten är en tidlös sanning till skillnad från empirisk sanning" Jag uppfattar att myterna talar inte bara till människans hjärna utan även till människans hjärta.. Jan Paul Sartre menar att myten tillhör mänskliga livet som bjälkarna till hus; ändå syns de inte , men bildar en stomme så att man kan bo i det.

Enligt skolhäfte finns två olika betydelse av ordet myt : 1) gudasaga ; 2) allmän spridd felaktig föreställning.

I civiliserade kulturer MYTen har en enda betydelse men kan man gruppera i tre stora kategorier: 1) teogonisk som berättar gudarnas födelse och liv: 2) kosmogonisk som berättar hur människan skapades och hur människan besegrade naturen ; 3) etiologisk som genom berättelse bidrar till förklaring av människans identitetsfrågan ;

I Skolverkets texthäfte har tyvärr glömts bort att orientera eleverna till andliga och estetiska strukturen av myt. Den fornorrdiska myter är nästan bortglömda.. Om man läser "TRYMSKVÄDET OM HUR Tor förlorade sin hammare…" OM man lär om Oden och Freja, om man läser vikingarnas heroismen får man en värdefulla estetiska upplevelse. Man får en kompas vad kan orientera till att svenskarna har mycket bättre och mycket betydande kulltur än själv svenskarna och särskild utlänningarna känner.

I min fal Del A blev inte beräknat för bedömning med motivation att det var enbart för svenskar !!!

. 90% av skolhäfte handlar om del B: Tvåloperan/Såpor är sopor

Del B ske välja en av uppgifterna i B –delen ( arbetstid fyra timmar )

Uppgift : "B9 . Länge leve tvåloperan ?

Kan tvåloperan/såpas ses som ett slags modern motsvarighet till de gamla myterna, s.k. "livstolkande berättelser" och som "intressanta samtidsfenomen"? Eller är dessa TV-serier helt enkelt fördummande underhållning , exempel på "kulturella lågvattenmärken"? Ett par av artiklarna i texthäftet diskuterar tvåloperan. Vilken inställning har du ? Du bestämmer dig för att framföra dina åsikter i ett debattinlägg till en tidning.

Skriv debattinlägget och argumentera för eller emot tvåloperan. Stöd din argumentation på egna erfarenheter samt på synpunkter från texthäften . Välj den rubrik som passar.

Rubrik: Länge leve tvåloperan / Såpor är sopor. Bedömningsskala : IG-MVG

B9. ) Länge leve tvåloperan ?

Nationer eller släktnationer har skapat egen mytologi . I vissa situationer flera nationer har samma myter i sina kulturer . Till ex : Adam och Eva från paradiset . I andra situationer kan färdiga mytologi behålla i helheten egen national identitet , men kan bli integrerade av andra nationer som positiva kulturella förebilder . Till ex: Gamla Grekiska Myter , eller fornnordiska viking myter. Finns även en sort av myter accepterade av andra nationer för sin kulturella intelligens Till ex :Tutanchamons spådomar . Men i sista perioden kan hända att flesta nationer eller kollektiver inte accepterar vissa gruppers försök att skapa falska myter. Till ex : muslimsk kvinna är halv människa.

Skräpkulturen har redan före amerikanska tvåloperan från 50-talet skapat mänsklighetens största och farligaste sopmyt . Allt har börjat i rasbiologiska institutet. Vissa forskare försökte övertala med genetiska forskningar att germaner är super än andra nationer. Och kom en massa "oskyldiga" tidningsartiklar, filmer , och kom Hitler, och kom ombyte av svensk järnmalm med "tysk" guld och obegränsad försäljning av svenska vapen till tredje Riket . Med indirekt hjälp har Sverige bidragit till förlängning av andra världskriget. Det blev möjligt för Auswitz att fungera . Det är rätt att efter krigsavslutat har Sverige behandlat de som kom hit från Auswitz med mänsklighet

Ja naturligt kan du säga att detta har ingenting att göra med tvåloperan , detta är historia. Jaa, men det historiska händelseförloppet var grundat på en falsk myt angående vissa nationers ariska rötter , och rättigheter. Idag vågar ingen tala om aria nationer. Begreppet ; rasism, fascism , nazism , antisemitism , sovenism samt nationalidentitet finns ihopblandade. Nyss finns för många i ett identitetsvakuum.

Vad gör tvåloperan ?

Tvåloperan vill skapa ny identitet för de identitetslösa, vill skapa hopp för de förbittrade , vill inplantera ovillkorlig lydnad i de svaga , vill tillfredsställa människornas spänningsbehov , vill flytta människornas tänkande från verkligheten till en drömvärld ,vill i stället för individens eget tänkande impregnera hjärnan med passande schabloner för "att inte bekämpa fienden utan bekämpa sig själva", Tvåloperan förmedlar sorglösa nöje , spännande underhållning , högkvalitet estetik , konst som musik , bild, dikt, text, mm . Men framför allt är tvålopera (även kallat sopopera) en business som producerar omätliga vinster till små grupperna som står bakom kulisserna.

Tvåloperan är en marknad, är jobb och lön för en massa arbetare som psykologer, skådespelare, konstnärer, ekonomer, filosofer , rörmokare mm. Tvåloperan tillfredsställer människans nöjesbehov. Tvåloperan hjälper människan att flytta ut ur dagens hårda verkligheten till en vacker drömliv.

Marilyn Monroe hade ett ganska legendariskt liv , men nästan ett liknande liv lever Madona , och det finns 100001 liknande flickor med nästan lika stor reklam, från fattiga skådespelarskan Theodora som blev Justinianuns hustru till Monika Wisowsky som inte blev hustru åt Bill Clinton. Dessa kvinnor tillhör den spännande historien men de har ingenting med myter att göra.

Svenskarna har ganska modesta platser i sommarsporternas världsordning. Men i vintersporternas ranglista 1957 Svenskarna har vunnit en guldmedalj i ishockey och i Lillehammer har Sverige vunnit OS guldmedaljen efter vilket i Stockholm blev en så stor folkfest som i Bambilipumpu efter nukkarnas stora segel i regional tävlingen för stenkastning.

Svenska ishockeylagen fick en plats i svenska skolböckerna (1997) vid Illias, Odyssea, Mozesbocken , Nibelungsången mm. Massmedia har försökt skapa en identitetsmyt om svenskarnas vintersportskvalitet . . Men Nagano OS har vunnit de fattiga fd kommunisterna från Tjekien, den "legendariska" svenska ishockey lag som är en "MYT" har inte vunnit någon medalj. Svenskarna fick nöja sig med en brons och två silver hur lång tid de "dumma" norrmaner har plockat ihop 10 guld, 10 silver och 6 brons..

Kan man fråga detta är den svenska mytologi ? eller är fel att sport mäta med samma mått som de eviga myter?? ( en dag kan bli seger, men annan dag kan bli förlust eller hur ? )

För inte så länge sen sände nästan alla TV kanaler serierna Dallas, just nu sänder flesta TV kanaler dagliga piller med titel Glamour . Bägge har samma struktur, samma budskap, samma mål. Bara några gemensamma karakteriseringar ska jag försöka beskriva :

Vackra kvinnor och vackra män , med spännande sexuella förhållanden med vem som helst, även TV tittaren kan i morgon bli en partner. Det spelar ingen roll vem som är far eller mor till barnet. Kunnigheten, intelligens, arbetskraft det är bra men det viktigaste är att ha tur, som allihopa har . I morgon kan även TV tittaren ha samma tur. Pengarna spelar ingen roll , allihopa har så många pengar som behövs och i morgon kan även TV tittaren bli miljonär . Att ljuga, stjäla , bedraga , döda karakteriserar nästan alla personer , men naturligtvis får de den minsta möjliga dom och egentligen ingen förhindrar att den som idag är en grym mördare i morgon kan bli den mest älskade hjälte.

Konstnärlig design, vackra dekorer, färgharmoni , lugnande ljud , perfekt bild. Allt ihop bidrar till en estetisk upplevelse.

Tvåloperan tillfredsställer mytens 3 viktigaste kvaliteter :

  1. folk accepterar och identifierar sig med förmedlade förebilder,

2. estetiska formen är på en konstnärlig nivå.

3. fantasifullt innehåll .

Tvåloperan har en framtid inte bara som en del av nöjesindustrin utan även som ett viktigt politisk verktyg .

Men att rangordna tvåloperan i samma kategori som myter är som att sätta flugor i samma kategori som änglarna för att bägge har vingar .

Tvåloperan tillfredsställer inte myternas grund krav, att genom filosofiska tänkande lösa och förena livets olösbara motsatserna mellan människan och naturen , det medvetna och det omedvetna, det historiska och det nuvarande, det individuella och det samhälleliga , intima och offentliga .

Tvåloperan är det bästa politiska verktyget för hjärntvätt, lydnad och dirigerat våldsförmedling, skuldmedvetenhet utrotning , falskt identitetsskapnande , mm Psykoklinikerna har aldrig varit så fulla som i dagens läge, aldrig har det varit så många mord och självmord i Amerika , Sverige och andra länder där tvåloperan är blandad ihop med mytologier.

Tvåloperan är ännu inte så farlig som myten om fascism men i morgon kan den bli betydligt farligare. Jag kan bara beklaga den skolan som förmedlar så många hjärntvättade ambivalenta feldoktriner till sina elever i allmänhet av myter och i synnerhet av tvåloperan .

Alla uppsatser fick MVG, VG eller G utan förevisade uppsats som fick underkänt. Inte en enda lärare eller skolpersonal vill göra förklaring angående bedömningen . Flesta elever uppskattar detta uppsats och sympatiserar med författaren . Skolledningen har under tiden organiserat en elak förföljelse kampanj mot den elev som i god tro om svenska demokrati har skrivit sina åsikter om tvåloperan . Uppsatsen vill vakna de ansvariga om ärvet av värdefulla fornnordiska MYT och minska verksamheten att sprida AIDS i stället av kultur .

Synpunkter kan sändas till :

komvux Borås : idrotsgatan 1, 50630 Borås

e-mail : vxinfo@komvux.boras.se

Borås Kommuns Utbildningsnämnden .

e-mail :boras kommun@boras postnet.se

Utbildningsdepartementet .... ;Rosenbad

e-mail :regeringen@regeringen.se

skolinformation@riksdagen.se

 

 

PÅSTÅENDE GRAMATIKALISK FELFÖRTECKNING

1092 ORD 5831 TECKEN (UTAN BLANK STEG) 6995 TECKEN MED BLANK STEG

1092 ORD med 61 TECKENFEL = 5,58% 1031 FELFRI ORD = 94,42 %

6995 TECKEN 82 TECKENFEL = 1,17% FEL 98, 87 % FELFRI TECKEN

51 noteringar innehåller : mindre fel (till ex en bukstav ) Finns noterade 20 ordföljdfel bla 12 grov . Jag accepterar med tacksam korrigeringen för att förbättra min svenska. Tyvärr en del är illvilliga synonym ändring eller felkorrigering. kan man räkna som idéförfalskning.

Enkel satser med mindre än 10 ord =21

Huvudsatser med bisats med flera än 10 ord =37

FLERA SATSER ÖVER 50 ORD OCH 400 TECKEN

BL. sats med 59 ord resp 417 tecken med 3 teckenfel

TOTAL : 58 satser.

1)- VAD ÄR EN MYT ? (obligatorisk) 2) – (9B) LÄNGE LEVE TVÅLOPERAN ? (efter valmöjlighet )

PÅ GRUND AV SKRIFTLIGA BEFFALNING jag har respekterat orden och har jag skrivit två uppgifter

(A och B) men PROVETS resultatet blev IG . Jag har protesterat. Men !!! Enligt skolledningen "konstnärliga litteratur och pedagogiska" kunskap blev jag behandlat som en galen och de har organiserat en förföljelsekampanj mot mig liksom svenska skolledningar brukar begära beväpnad polisstyrka för att krossa de ensamma 7 årliga små ellever .

FÖR ALLMÄN INFORMATION.Atillbaks