Arkitekt SAR
LARS THURMAN ZOLTÁN

PARALLELL UPPDRAG FÖR BORÅS DJURPARKS ENTRÉ . - 1991 -

CONTEKTON Borås tävlade för projektet. Jag fik i uppdrag att visa förslag för Borås parks utveckling till en festligt kulturell nöjespark som kan locka dit folk. I programmet betonades behovet av att skapa en utescen och en nöjespark samt hel års kontrakt med en rysk cirkus.

Jag föreslog platsen för Cirkus med tanken på att samma plats skulle bli permanent för varje cirkus som besöker Borås. Cirkus är den mest traditionella kulturform i Europa som kommer från civilisationens rötter direkt från Athen och Rom . Min tanke var att cirkus kan bli en kedja mellan staden och djurparken. Utom den estetiska utformningen som är attraktiv, kan man tänka på; om det är så spännande från början i fortsättningen måste vara ännu mer spännande , och parken blir full med folk. Tyvärr har detta idé inte accepterats, och redan från början har jag ändrat den enligt order.

Enligt Contekton, idén utescenen för rockgallor kunde bli sammanbyggt med en omniteater - planetarium, som kan visa att Borås är på frammarsch samt ge kunskap inte enbart av nöje men även av teknologisk utveckling. Ett modern planetarium är en vidareutveckling av det klassiska planetariet. Den stora salen kan användas för konferens, teater mm. Byggnaden innehåller även vanliga utställningslokaler, dokumentationscenter, datortek , museum, ekologiska forsknings möjligheter samt toaletter för folkmängden som ska besöka parken. Stor betydelse fick utescenen med tanke på ungdomarnas galla behov.

Förslaget efter flera bearbetningar fik detta slutliga form.. Nöjesfältet med virvelvindar, karuseller, radiobilar och en liten berg och dalbana samt ett 20-tal plast dinosaryer att husera bland buskar och träd har varit på samma plats från början . För cirkus plats och planetarium ur flera idé kom till detta resultat. Contekton Borås presenterade förslaget till uppdragsgivaren. Men de har bortkastat detta förslag.
Här visas den accepterade ritningen för bygglov. Efter noggrant jämförelse mellan min ritning och den accepterade förslaget kan man hittat flera stödpunkter som styrker misstänkan att den accepterade ritningen är enbart en dålig kopia efter mitt förslag. Chefen från Contekton skrattade enbart om vilket sort av dagisteckning blev godkänd framför mitt förslag. Tyvärr ville han inte överklaga.


Atillbaks