Indianplatsen
Till dig som inte behärskar engelska ber jag att få framföra en ursäkt, då de flesta länkarna leder till sidor på engelska. Längst ned bland länkarna hittar du flera svenska sidor.

 

Mitt största intresse här i livet är Nordamerikanska indianer. 

Detta tar sig många uttryck. Bland annat läser jag en hel del, både historiska och moderna artiklar/böcker. Jag engagerar mig också rent praktiskt. Därför kan du hitta en del länkar som handlar om Leonard Peltier och Big Mountain på den här sidan.

Besök gärna Indian Country Today, en webbtidning, som också finns i pappersformat. Den har prenumeranter i 50 delstater och 17 länder utanför USA. Det är indianernas egen tidning. Allt som står är inte oomtvistligt bland indianerna, men vem i Sverige har en helt opartisk tidning?

 
Jag har vid flera tillfällen besökt ett indianreservat i USA. Reservatet heter Pine Ridge och ligger i South Dakota. Där bor Oglala Lakotaindianer (mera kända som Siouxindianer). 

Det är ett spännande, främmande land, inte likt något annat jag besökt. Det har för all framtid präglat mig och mitt liv. Hit finns det länkar. Bear Butte är en... fast det ligger utanför reservatet. Jag vill med ett par länkar dela med mig av allt det vackra och säregna jag upplevt där.

De har en egen radiostation, KILI radio. Där sänder de sina nyheter, och samhällsprogram på sitt eget språk, de spelar sin musik, men även country, pop och rock.  Alla program sänds inte på Lakota, men många gör det.

 
 
Lakotafolket  har många duktiga konsthantverkare,  en del av deras verk finner du hos Lakota Fund.
 
 
Under de senaste åren har folket på Pine Ridge reservatet åter tagit upp kampen mot myndigheternas behandling av dem. Lakota indianerna lider, av fattigdom, av förtryck, av den behandling de fått och får av omgivningen. Trodde du att indiankrigen var slut? Icke! Sedan 1868 då USA skrev fördrag med indianerna om deras rättigheter och landområden, har gränserna ändrats minst 50 gånger!

Minns du massakern vid Wounded Knee?  - den massakern har satt djupa spår och sår hos Lakota's. Då blev de förföljda och jagade för sin religion och dess yttringar, idag sker det ständiga övergrepp mot deras rätt att vara indianer. Inte bara mot Lakota's, utan mot alla indianer som vågar och vill vara annorlunda och inte anpassat sig till det amerikanska samhället.


En annan plats som jag har besökt  är Big Mountain, som ligger på Navahoreservatet i nordöstra Arizona. Navaho kallar sig själva för Dinéh, och är ett annorlunda folk, jämfört med Lakota.
De lever mestadels långt ifrån varandra, som fåraherdar och jordbrukare.
Många är duktiga silversmeder och andra väver vackra mattor. De traditionella Dinéh har många levnadsregler och är djupt religiösa.
På Big Mountain lever de dock inte längre i harmoni och lycka. De naturresurser som finns inom deras landområden har skapat stridigheter. Både gruvbolag och myndigheter vill tvångsförflytta Dinéh och har så gjort sedan början av sjutiotalet. Några få lever dock kvar och motsätter sig förflyttningen. Det enda de begär är att få bli lämnade ifred och leva sina liv som de alltid har gjort. Om du behärskar engelska rekommenderar jag ett besök på den länk som tar dig till Big Mountain. Där finns bland annat en resolution mot tvångsförflyttningen. 

Skriv på den, sprid den.

Läs på svenska om Big Mountain, på Eva Goës hemsida. Eva och jag for till Big Mountain 2000, för att se hur det egentligen låg till. Och det vi såg och hörde var skrämmande.

 
 
Leonard Peltier

finns det mycket att säga om - därför flera länkar.  

 

1975 hade freden nått Vietnam, men inte Pine Ridge reservatet.  Mord, avrättningar,
överfall
och ständiga trakasserier hörde till vardagen. De Äldre på reservatet sände ut
nödsignaler till AIM
(American Indian Movement). AIM sände  hjälp i form av fredliga, unga,
indianer från hela landet, även aktiva från Pine Ridge reservatet. Bl a skulle man beskydda och hjälpa de Äldre. Skydda dem från trakasserier och överfall. Skydda dem från den polis som
borde ha skyddat dem.  FBI kallades in. Spänningarna ökade.
En dag hände det som inte fick hända. På Jumping Bulls ställe i Oglala, sköts två FBI män till döds. Även en indian dog i striden. Tre män åtalades för morden på FBI-männen;  Bob Robideau, Dino Butler och Leonard Peltier. Butler och Robideau friades. En annan domstol fann  Peltier skyldig. Han dömdes till två (2!) livstidsstraff att avtjänas i följd. Peltier förnekade att han hade något att göra med morden på FBI-agenterna. Det finns till och med utsagor som berättar att han fälldes på falska vittnesmål. Även statstjänstemän (åklagare, FBI) säger att Peltier aldrig skulle fällts idag, samt att ingen vet vem som sköt. Leonard Peltier sitter i fängelse sedan 1976, oskyldigt dömd, nekad att få upprättelse. Leonard Peltier Defense Comittee kämpar för att få Leonard fri, för att få en ny rättegång, för att Leonard ska få den medicinska behandling han behöver. En liten seger har man dock uppnått - under år 2000 fick han en käkoperation, som han behövt  mycket länge.  Men han är långt ifrån fri, din röst behövs....

Det är år 2004 - Varför sitter Leonard Peltier fortfarande i fängelse?

 
 

 

Om du är intresserad av Indiandans så måste de besöka en Pow Wow.
Där kan du se och uppleva danser från förr och nya danser, alla integrerade i det moderna indiansamhället. Förr var de andliga och heliga och de användes i ceremonier. Givetvis hade de också sällskapsdanser, precis som nu för tiden. Idag har danserna kommit att bli ett sätt umgås och att ge den yngre generationen ett arv.
Att delta i Pow Wows är ett sätt att leva. Några av de allra bästa dansarna tillbringar en stor del av sin tid att flacka land och rike runt i den s k Pow Wow circuit; de deltar i många olika tävlingar och uppvisningar i såväl USA som i den övriga världen. De lär till och med ut sina danser och sin kultur i andra delar av världen.

Jag har besökt några Pow Wows i USA och jag har sett dansare i Sverige. En av de Pow Wows jag besökt flera gånger i USA är Oglala Fair. Varje år, den första helgen i augusti hålls den i Pine Ridge i South Dakota.

Gathering of Nations 


En Grand Entry; Gathering of Nations 2000

En Pow Wow som jag drömde om att få besöka var Gathering Of Nations i Albuquerque, New Mexico. Den lär vara den största och mest välbesökta i hela USA. Varje år den fjärde helgen i april samlas sex - sjuhundra indian - nationer för att dansa, träffas, tävla, lyssna på trumgrupper, äta fry bread och allt annat som hör till en Pow Wow.

2001 blev drömmen verklig! Och nog var det en alldeles fantastisk Pow Wow. Över 50 000 besökare och 5000 dansare, trummare och sångare. Upplevelsen var så stor att jag åkt dit igen .

Och jag kommer att återvända, igen och igen ......

Följ gärna med mig till Gathering of Nations via länken här eller nedanför; som en försmak har jag fått låna några bilder av GON:s webbmakare På GON:s webbsidor kan du på engelska få veta lite om de olika dansstilarna, titta på fler bilder och mycket, mycket mer.


Jag samlar på indianvykort - därför hittar du vykortslänkar. (Du måste till Allrummet för att hitta länkarna till olika vykortssidor.) Bilder på kända och okända indianer får min fantasi att flöda. Jag älskar de vackra människorna, deras konsthantverk och de vackra vyerna.Den här lille killen poserade snällt för mig på Gatherings 2002.


Och visst är han söt?

 

Länkar

Oglala Lakota Sioux
Bear Butte
Big Mountain
Gathering Of Nations
AIM - American Indian Movement
CANKPE OPI Wounded Knee Home Page
Four Corners Clamor
Hopi
Nunavut 
Leonard Peltier Defense Committee
Red Thunder
Bill Miller
Lakota Fund
KILI Radio
Indian Country today
Elk Dreamer
Indianklubben i Sverige
Indianer på svenska
Berts indiansida
Anasys/affär
Djusa Indianmuseum
(Folkens Museum) Etnografiska Museet i Stockholm
Några av mina örhängen


 

Skriv i min gästbok

Läs i min gästbok

Hittar du länkar som inte fungerar, berätta det för mig så jag får ändra dem.

Skriv till mig genom att skriva i min gästbok. För att undvika skräppost får jag be dig att kontakta mig via gästboken. Jag får veta om någon signerat den, och svarar om det krävs.

Rekommendationer
Allrummet
Presentation
Vännernas rum
Politiska rummet
Hem/home

 


Sam Silverhawk har tillhandahållit bilder och bakgrund (utom den rockande indianen och fotografierna.) Besök honom och titta på hans konstverk. Klicka på bilden så kommer du dit.